De voksnes Samsø, Livet på Samsø, Mit Samsø

Så godt som hjemme

På Samsø bydes der på hygge, hjemlighed og værter, der tager imod.


Jaime | Ballen Bed
Jaime kommer oprindeligt fra Chicago, men flyttede til Danmark allerede da hun var 17 år.

Siden da har hun været vidt omkring. Hun har sejlet på de store verdenshave. Hun har været succesfuld erhvervskvinde med cateringfirmaet ”Fru Carlsens Diner Comfortable”. Hun har været radiokok i en årrække på DR P4 og nu er hun så landet på Samsø, hvor hun i sit Bed & Breakfast deler ud af sine endeløs smil og hjertevarme.

”Vi sejlede meget, og hver gang vi var i Kattegats farvand og var på vej til Aarhus, så skulle vi altid forbi Ballen Havn. Vi fik øjnene op for Samsø, når vi lagde til, og der gik mange dage med at cykle rundt på øen. Drømmen om at bo ved Danmarks skønneste havn, Ballen, blev til virkelighed i 2007, hvor vi købte en gammel landarbejderbolig, hvor kun ydermure og tag var værd at bevare.  I dag har jeg solgt mit hjerte til Samsø. Jeg kan ikke forstå, hvorfor hele Danmark ikke bor her,” fortæller Jaime.

Gården er nu blevet til et skønt overnatningssted med plads til 10 gæster fordelt på fem værelser. ”Her er der fred og ro og en imponerende stjernehimmel, selv om vi kun er stenkast fra Ballen. Man kan trække sig tilbage fra tumlen og nyde den store grund, terrasserne og blomsterhaven. Værelserne er store og der er et dejligt fællesrum, som både egner sig til en stor familie, vennepar eller til at stifte nye bekendtskaber. Der er højt til loftet hos mig,” fastslår Jaime.

Jaime bor ikke selv på stedet, og som hun siger, ”så plager jeg dem kun om morgenen med duften af nybagt brød, hvor jeg svarer på alle de mange spørgsmål om Samsø og fortæller om øens hemmeligheder. Det er vildt hyggeligt og dejligt med så mange søde mennesker, som er nysgerrige på både stedet og øen,” siger hun grinende.


Charlotte og Søren | Stay by Stage

For otte år siden, da Charlotte og Søren lige havde mødt hinanden, tog de en tur til Samsø. Det stod hurtigt klart, at de var landet på kærlighedens ø, og mindre end to år senere holdt de et brag af et bryllup på Brundby Hotel. Efter atter to år købte de et sommerhus i Ballen, som de efterhånden brugte i et omfang, hvor det kun gav mening at tage skridtet fuldt ud.

Nu har Charlotte og Søren og deres datter, Sofie, så kastet sig ud i et nyt, spændende projekt. De har overtaget den gamle Nordby Kro og givet den en stor renovering, så den nu fremstår flot og moderne. ”Vores sted er æstetisk og rart for øjet. Når man kommer, skal det være sådan, at skuldrene falder ned. Sengene er redt, der er håndklæder og lækker shampoo, som jeg også sælger i den lille butik, der ligger i tilknytning til stedet. Vores værelser i tilbygningen er store. Det med at stuve folk ind i små hummere, kan jeg ikke så godt lide,” forklarer Charlotte.

Hos Stay by Stage, som overnatningsstedet hedder, kan man spise en lækker morgenmad og få sig en snak med de andre gæster. ”Hos os skal man have plads til at være sig selv, hvis man foretrækker det, men vi lægger også op til at man kan hygge med andre. Vi gør meget ud af det personlige værtsskab og af, at man ikke bare skal føle sig som en gæst i rækken. Netop det med at snakke med hinanden, at lære hinanden at kende og føle sig som en del af stemningen er noget af det, jeg selv holder så meget af ved Samsø, og som jeg gerne vil give videre til vores gæster,” forklarer Charlotte.


Pernille og Jakob | HØST

I Mårup – lige dér, hvor vejen svinger – bliver vi mødt af Pernille og Jakob, der for et par år siden skiftede deres hus i Højbjerg ud med en 750 kvadratmeter stor gård i Mårup: ”Vi havde begge et stort savn efter mere natur, landlige omgivelser, mere stjernehimmel og ro. Derfor var Samsø det eneste sted, vi ville bo. Derudover havde vi en fælles drøm om at bygge et sted op med en personlig, lidt anderledes ferielejlighed. At lave en butik med bl.a. vores egne designs og skæve ting og indslag fra folk på øen. F.eks. har vi i denne sæson, i vores garage, lavet et lille museum med en lokal samler fra Mårup,” fortæller Pernille.

Både Pernille og Jakob, der er hhv. billedkunstner og mediegrafiker, har et fantastisk øje for indretning og god stil, hvilket man ser overalt i den store ferielejlighed og butik, de har fået etableret i den gamle gård. ”Vi har prøvet at skabe et sted, der har mange små finurlige ting og historier, man kan gå på opdagelse i. Der er f.eks. en trævæg, hvor gæsterne kan tegne og skrive hilsener på. Der er billedkunst overalt af både Pernille og andre kunstnere, og det er sådan nogle ting, der giver vores lejlighed et hjemligt, moderne og lidt skævt præg,” forklarer Jakob.

Ferielejligheden er stor, faktisk hele 170 kvm, så der er rigeligt plads til de seks personer, der er senge til. I den kombinerede butik og café, hvor parret sælger vine, tøj, grafiske værker og andre lækkerier, kan man også købe sig en veltillavet cappuccino og en kage, som man kan tage med op i lejlighedens stue. Det er da lækkert!

”Her er liv, men der er også masser af plads til privatliv. Og så elsker vi at inspirere vores gæster til dejlige oplevelser her på Samsø,” fortæller Pernille.

Senest opdateret: 26/08/2020 11:04