Bryllup på Samsø, Mit Samsø

Når Samsø går i hjertet

I 2012 holdt sangerinden Mathilde Falch og hendes Jesper bryllup på Samsø. Sammen med venner og familie fejrede parret et rigtigt musikalsk sommerbryllup over flere dage.

Hvordan startede din relation til Samsø?

Mit forhold begyndte som barn. Jeg var en del på Samsø sammen med min familie både i sommerhus og på festivalen. Senere har jeg spillet nogle koncerter på Samsø. Som teenager røg jeg nogle af mine første cigaretter på en luftmadras ude på havet sammen med min storesøster. Mine forældre måtte jo ikke vide det, så vi padlede langt ud og smugrøg.

Har du et særligt favoritsted på øen?

Jeg elsker at tage til Ballen havn og spise fiskefrikadeller. Så er jeg vild med at gå på opdagelse i de små gårdbutikker rundt omkring på øen. Der står godt nok i damebladene, at man ikke skal spise for mange kartofler, men det skal man helt sikkert, når man er på Samsø. Et andet dejligt sted er Vadstrup 1771. Der er mega idyllisk, og de har god frokost og kaffe.

Hvorfor valgte I at holde jeres bryllup på Samsø?

Vi kiggede på muligheder i København, og alt var langt over vores budget. Vi ville vildt gerne holde et bryllup, der skulle vare flere dage. Under vores søgning efter et sted, skulle jeg spille koncert på Brundby Rockhotel, hvor Jesper tog med. Vi havde en superhyggelig weekend. Vi talte med Guf og Rasmus, og det gik op for os, at det var helt oplagt at holde vores bryllup på hotellet. Der kunne vi få en hel bryllupsweekend sammen med vores familie og venner i de sejeste og smukkeste opgivelser.

Var det vanskeligt at planlægge brylluppet, når I selv befandt jer et stykke væk?

På ingen måde. Vi fik hurtigt fornemmelsen af, at Guf og Rasmus havde styr på det. De stod for det meste og alt andet vi skulle bruge, kunne vi finde lokalt på øen. Det hele var meget nede på jorden og samtidig utrolig lækkert. Vi havde jo ikke prøvet at holde et bryllup før, og det var tydeligt at mærke, at det havde de. Alt hvad vi selv havde glemt, huskede de.

Min mand havde stået for det meste af planlægningen, og det eneste jeg rigtig skulle sørge for, var musikken til anlægget. Jeg havde lavet den fedeste playliste med 14 timers musik, men da vi skulle sætte musikken i gang, gik op for mig, at jeg havde glemt stikket til anlægget. Det er altså svært at få rigtig gang i et dansegulv uden musik, men heldigvis var mange af vores gæster musikere, blandt andet mit band, som gik op og spillede livemusik hele natten. Jeg var også selv oppe og give et par numre.

Hvilke udfordringer stødte I ind i i forbindelse med brylluppet?

I Kalundborg gik færgens motor i stykker dagen før brylluppet, hvor gæsterne skulle ankomme. Nogle ventede og kunne heldig­vis tage færgen senere. Andre kørte sydover og tog færgen fra Hou og en enkel var så dum (Christian Fuhlendorff), at han kørte til Sjællands Odde, tog færgen til Aarhus, hvorfra han kørte til Hou og tog færgen til Samsø. Han kalder stadig i dag vores bryl­lup for “Danmark rundt”.

Hvordan tog jeres gæster imod konceptet om at holde bryllup på Samsø?

Vi har kun hørt fra folk, at de elskede det. Flere af gæsterne brug­te lejligheden til at holde lidt ferie og blev på øen sammen med os hele ugen. Mange af mine veninder har flere gange sagt, at deres kærester efterfølgende er blevet lidt bange for at fri til dem, fordi de ikke ved, hvordan de skal hamle op med det.

Mange, der holder bryllup eller anden fest på Samsø, nævner i særdeleshed det gode ved at være samlet i flere dage. Havde I og jeres gæster samme oplevelse?

Ja! Det var fedt, at vi alle spiste aftensmad sammen dagen inden. Så havde alle gæsterne lært hinanden lidt at kende, og kunne der­for feste meget bedre sammen på bryllupsdagen. Der er noget ret specielt ved at vågne op og spise morgenmad sammen og snakke om festen og alle oplevelserne (og om hvem der har flest tømmer­mænd). Festen sluttede ikke, da man gik i seng.

Hvordan forløb jeres bryllup?

Jeg sov slet ikke natten op til, da jeg glædede mig alt for meget. Mine søstre og mor sov i rummene ved siden af, og ved femtiden gik jeg ind og vækkede dem.

Jesper havde haft på fornemmelsen, at jeg nok ikke ville få sovet, så ved sekstiden ankom min morgengave. Det var det smukkeste håndbyggede smykkeskrin, der spillede “You Are My Sunshine” med den flotteste halskæde i. Jeg sad de efterfølgende timer og lyttede til den melodi og fandt roen. Jeg gjorde mig klar sammen med mine søstre og mor. Så kom min far og hentede mig i en gammel amerikanerbil og vi kørte til Ørby Kirke.

Min far smilede til mig og sagde “træk vejret”, og vi gik op ad kirkegulvet op imod verdens smukkeste mand. Vi havde en vir­kelig sej præst, Ea Hvitnov, som gav os en smuk vielse, hvor der både blev grint og grædt. Derfra tog vi tilbage til hotellet og fik kage, en lækker middag og hørte gode taler. Jesper havde lavet en tale til mig, som jeg aldrig glemmer, og som fik os alle til at stortude og skraldgrine, og jeg havde skrevet en sang til ham. Vi dansede og spillede musik hele natten. Næste morgen stod vi op og spiste brunch sammen.

Vi fejrede vores et-års bryllupsdag på Samsø, hvor vi i bryllupsga­ve havde fået en uges ophold på Dansebjerg af Poul Krebs. Den mulighed udnyttede vi i fulde drag og inviterede alle vores venner med til en fest og hygge i de skønneste omgivelser.

Senest opdateret: 28/11/2022 11:37