Cykelferie, Cykelture på Samsø, De voksnes Samsø

Cykeltur på sydøen

Oplev Sydøen på cykel på den hyggelige 39 km lange cykelrute gennem både by, landsbyer, skov og kyststykker.

Tranebjerg – Pillemark – Tranemosen – Vesterløkken – (gåtur til Helligkilden) – Kolby Kås – Kolby – Vesborg Fyr – Brattingsborg Gods og skov (gåtur) – Ørby – Nørreskifte – Ballen – Brundby – Tranebjerg


Vores guide til at opleve Sydøen på cykel, begynder og slutter i Tranebjerg, men du kan naturligvis tage turen i den rækkefølge, der passer dig bedst.

Start i Tranebjerg

Når du har passeret Tranebjerg Kirke, drejer du til venstre ad Marsk Stigsvej mod Pillemark. Her kommer du forbi Samsø Skole på venstre hånd og borgbanken på højre. Her lå i middelalderen en borg, som menes ødelagt af Marks Stig. I Pillemark drejer du til højre og umiddelbart efter til venstre ad Tranemosevej mod Vesterløkken. Tranemosen på 12 tdr. land er hjemsted for et rigt fugleliv. For enden af Tranemosevej cykler du mod stranden. Vejen ender blindt ved en P-plads, og ca. 500 m syd herfor kan man være heldig at finde Helligkilden.

Helligkilden

Op af en udhulet egestamme midt på den åbne strand vælder kilden, om hvilken sagnet fortælles: En død kvinde drev i land her, og da man forsøgte at køre liget til kirken i Tranebjerg og Kolby kunde flere Heste ikke drage det. Men da de vendte vognen om til denne Onsbjerg Kirke Gaard – drog tvende Heste det letteligt.

Kolby og Kaasen – den gamle færgehavn på sydøen

Cykel tilbage og tag vejen Vesterløkken sydpå. Du passerer bl.a. et hyggeligt sommerhusområde og husmandsstedet Fredensdal. Fredensdal er et museumslandbrug, hvor du kan se, hvordan et landbrug i 30’erne så ud. Trænger du til pause, er Fredensdal helt klart et besøg værd. Fortsæt ad Vestermarksvej mod Kolby Kås. Undervejs ses de for øen så karakteristiske bakkerækker af grus og sand, der blev afsat af istidens gletsjere.

Sving en tur forbi havnen, der indtil for nylig var færgehavn, men i dag alene anvendes af lystsejlere og godsskibe. Fra Kolby Kås køres ad Kaasenvejen til Kolby. Her passerer du Kolby Mølle fra 1859. I sommermånederne er møllen åben for besøg. I Kolby finder du en af Samsøs 5 middelalderkirker.

Vesborg

Cykel ned gennem Kolby ad Kolby Hovedgade og fortsæt hele vejen til Vesborg Fyr. Her lå engang Valdemar Atterdags store middelalderborg, og man kan stadig ane volde og voldgrave. I det lille krudthus er der en plancheudstilling om middelalderens Samsø. For at give de besøgende, der tager turen helt op i fyrtårnet, en god oplevelse, er der hele vejen rundt på gelænderet opsat plancher, der forklarer, hvad man ser, både nærved og i horisonten.

Der er åbent for udstilling og adgang til Vesborg Fyr fra april til oktober. Husk lidt kontanter, hvis du vil op i tårnet.

Godset

Når du tager Sydøen rundt på cykel, er det oplagt at slå vejen forbi Brattingsborg Skov, som er Samsøs største løvskov. Fra Vesborg Fyr cykler du tilbage via Kolby og ud mod Brattingsborg. Ad den smukke allévej med de spredte oldtidsgravhøje ankommer du til godset. Det nuværende Brattingsborg er opført i 1870. Godset hed tidligere Søllemarksgård, efter en nedlagt landsby, der lå her; men godset omdøbtes af Griffenfeld. I 1677 overgik Brattingsborg som arveligt len til familien Danneskiold-Samsøe, der stadig bor på godset.

Brattingsborg Skov – kun til fods og på cykel

Ved vejsvinget i skoven ligger Ørnslund, der er en tidligere godsinspektørbolig. Omkring Ørnslund ses en del “kunstige” oldtidsminder, lavet for pyntens skyld i forrige århundrede i den romantiske periode, da Danmarks oldtid var på mode. August Kruse, der var godsinspektør og residerede på Ørnslund til ca. 1880, har ladet disse mindehøje og kunstige fjelde opføre, for at understrege områdets historiske fortid. Fra Ørnslund fører vejen ind igennem skoven helt ud til Samsøs sydkyst. Færdsel i skoven er tilladt året rundt på cykel eller til fods. Det kan anbefales at spadsere fra P-pladsen ved stranden til Lushage Fyr beliggende ikke så langt mod øst langs stranden. På vejen ses et par lave skanser fra Englandskrigen 1801-14.

Ørby

Fra skoven cykler du nu ad den anden allévej mod den tidligere landarbejderby Ørby, hvor man kan se kirken fra 1904. I Ørby køres nu mod Nørreskifte, hvis åbne landskaber og marker kun præges af den nye færgehavn og Samsø Observatorium. Følg skiltene mod Ballen.

Ballen

Ballen var tidligere havn for dampskibsforbindelse fra Ballen til København og Odense, og det var her, øens turisme startede. På købmandsgården indlogerede fx digteren Holger Drachmann sig sammen med sin hustru Emmy.

Ballen blev efterfølgende tilholdssted for prominente badegæster og i det hele taget et populært feriested, som også i dag er meget besøgt.

Ud over butikker, cafeer, restauranter og mange typer overnatningssteder har Ballen fine badestrande og en stor lystbådehavn, hvor en naturvejleder har gode tilbud til børnene. I Ballens nordlige udkant finder man Samsø Energiakademi.

Følger man stien til venstre for Restaurant Skipperly kommer man til en sjældenhed, nemlig kalkovnen, der blev bygget i 1832. Her blev koralkalk fra Fakse bearbejdet, så det senere kunne anvendes til bygningskalk.

Brundby

Fra Ballen tages vejen nordpå til Brundby, der domineres af den smukke stubmølle fra 1600-tallet. Møllen er i sommermånederne åben for publikum. I Brundby kan man også slå et smut forbi Danmarks eneste Rockhotel, der hele året har koncerter med kendte musikere.

Fra Brundby går turen igen mod Tranebjerg.

Rigtig god tur rundt på Sydøen på cykel.

Se også øens øvrige cykelruter her.

Digital synliggørelse af ruter på Samsø er støttet af Friluftsrådet med Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Senest opdateret: 05/01/2024 10:58