Livet på Samsø, Om Samsø, På efterskole

Solstråler på skoleskemaet

Læssevis af dykkerudstyr, et helt fly, 160 unge mennesker og 25 voksne, et hotel i sydens varme og en hulens masse god energi. Nogenlunde sådan lyder opskriften på Samsø Efterskoles årlige udlandsrejse.

Varmen forlænger sæsonen
På Samsø Efterskole kan eleverne vælge mellem næsten 40 valgfag lige fra falkejagt og faldskærmsudspring til dykning og golf. ”Skolen lægger vægt på at give eleverne oplevelser, undervisning og ophold, så de bliver dannet til et aktivt voksenliv, og vores slogan hedder da også ’Til vands, til lands og i luften’,” forklarer Lasse Ovesen, der er efterskolens forstander.

Mens de fleste efterskoler tager på enten skiferie eller storbyophold, går rejsen for eleverne på Samsø Efterskole til varmere himmelstrøg. ”I marts, hvor turen foregår, er det bare sjovere at surfe, dykke, sejle i kajak og spille golf på f.eks. Malta eller i Tyrkiet end i Danmark. Så rejsen er også med til at forlænge sæsonen for de aktiviteter, vi har på skolen,” understreger Lasse.

Fra morgen til aften
”Turen giver også mulighed for at prøve nogle ting, som vi ikke kan her på Samsø. Vi har f.eks. dykket på vrag og været på søfartsmuseum,” fortæller Anders på 17 år.

For rejsen står ikke kun på action, forklarer Lasse: ”Vi vælger altid en destination, hvor der er gode kulturelle og historiske oplevelser. Vi har bl.a. set ridderborge på Malta, kigget på gamle akvædukter i Tyrkiet, snakket med en imam i en moské, haft undervisning i mavedans og meget mere”.

Hver dag orienterer eleverne sig i et stort skema med aktiviteter, og så er der ellers program fra morgen til aften. ”Morgenmaden serveres kl. 7 og flere af dagene er vi først hjemme på hotellet igen om aftenen. Det er fedt at have tid til at dyrke sine valgfag på en anden måde,” fortæller Josefine på 16 år, der samtidig slår fast, at hun også nyder den del af turen, der går ud på at være sammen med vennerne.

Aldrig langt til et kram
Det sociale er en væsentlig del af hele efterskoleopholdet, og eleverne er vant til at være sammen både dag og aften. Alligevel er udlandsrejsen noget særligt, fortæller Sofie på 16 år: ”Det er en oplevelse at rejse så mange sammen – noget helt andet end en almindelig familieferie.

Selv om der er undervisning hver eneste dag, er der også tid til at hænge ud ved poolen, gå i butikker og spise på restaurant. ”Der er frihed under ansvar, og eleverne går altid minimum tre og tre sammen, når de er afsted. På hotellet er der aldrig langt til en voksen, som både holder øje og står klar med et ekstra kram, hvis det er nødvendigt,” forklarer Lasse.

Sofie, Josefine og Anders, der alle er 2. års elever og dermed kan se frem til en ny udlandsrejse til marts, er enige om, at de meget hellere vil sydpå end på en skitur eller storbyferie.

Senest opdateret: 12/08/2020 11:04