Mit Samsø

Med lukkede øjne

De fleste af os ser frem til den del af ferien, der foregår på langs. Middagsluren i sommersolen, der kan føles som en ren luksus eller den uforstyrrede nattesøvn i absolut ro og uden et hidsigt vækkeur på natbordet.

Når puden er fremmed
Det kan være vanskeligt at få en god nats søvn, når man lige er ankommet til et nyt sted. Sengen er ikke den, man plejer at ligge i. Dynebetrækket dufter anderledes. Lydene er nye og fremmede. Mørket er et andet. Når vi sover et nyt sted, er vores hjerne kodet til at beskytte os mod ukendte farer, og det er dét, der normalt gør den første nat svær. Men med et par simple tricks, kan du eliminere det, der med en videnskabelig term kaldes ”første-nats-effekt”, og på den måde få en bedre første nat på hotellet, i sommerhuset eller hvor du nu har indlogeret dig.

I USA findes der et hotel, hvor der er ansat en decideret søvn-concierge, der skal hjælpe gæsterne til at få den bedst mulige søvnoplevelse, og fra hende har vi lånt følgende gode råd: Få dit værelse til at ligne dine hjemlige omgivelser. Et foto af din familie på natbordet, hyggelige sokker, en rejsepude og sådan nogle ting kan hjælpe dig til at falde bedre til ro.

Få styr på tankemylderet
Starter du din ferie med hovedet fuld af tanker, arbejdsopgaver og deadlines, kan det være svært at komme hurtigt ned i gear. En måde, man kan hjælpe det på vej, er netop ved at få en god sammenhængende periode med lang søvn. Albert Gjedde, der er hjerneforsker på Københavns Universitet fremhæver vigtigheden af, at hovedet får længere perioder med ro og hvile: ”Det er godt for hjernen, at der ikke er nogen deadlines, der skal overholdes, og at vi kan sove længe og gøre tankemylderet færdigt. Det hjælper også hukommelsen,” forklarer han.

La siesta perfecta
Når vi har ferie, har vi en enestående chance for at lave en anden rytme, end den vi følger til daglig. Undersøgelser viser, at folk, der tager en lur omkring middagstid, hvor der er et naturligt dyk i vores døgnrytme, generelt er mere produktive og endda har lavere forekomster af farlige hjertesygdomme. Så en siesta er godt givet ud, og på din ferie er det da bare med at smide sig i hængekøjen efter en god frokost.

Lad mørket omfavne dig

På den nordligste og sydligste del af Samsø finder du et mørke, som der ikke findes ret mange steder i Danmark. Her er du så langt fra større byer og andre lysforureningskilder, at du kan opleve totalt nattemørke, og det er egentlig en attraktion i sig selv.

Så hvis du ellers kan slippe den ofte overvældende stjernehimmel, så kryb til køjs og nyd mørket. Dér, under dynen, vil du også hurtigt lægge mærke til lyden af stilhed, for der er stille på Samsø. Ingen motorvejslarm, intet togbulder. Kun lyden af naturen, af vinden og havet.

Den gode søvn er lige om hjørnet
På Samsø har vi mere end 40 overnatningssteder, der spænder fra luksushotellet med havudsigt til shelteren i den vilde natur. Vi har også Bed and Breakfast, hytter, campingpladser, ferielejligheder, sommerhuse, feriecenter, pensionater og værelser.

Det er en god idé at reservere din overnatning så tidligt som muligt – især hvis du besøger Samsø i højsæsonen. På www.visitsamsoe.dk kan du finde en masse forskellige overnatningsmuligheder.

Til slut er der kun tilbage at ønske dig en god nat og søde drømme!

Senest opdateret: 12/08/2020 09:44