Mit Samsø

Hyggesejlere med konkurrencegen

Kirsten Bundgaard og Mads Holmen Andersen, med hjemmehavn i Nappedam, besøger ofte en havn på Samsø. De sejler i en Drabant 38 – en gammel sag fra 1984 med masser af sømil bag sig. ”Vi har selv sat båden i stand, og jeg kan godt lide det arbejde, der er ved en gammel båd. Jeg bruger vel otte hele dage om året på det nødvendige. Alt derover er forbedringer. F.eks. har jeg lavet stik til opladning af telefoner. Der er jo kun strøm til opladning, når vi ligger i havn, så jeg måtte rode lidt med en batteriløsning, så de unge kan lade de uundværlige telefoner op,” griner Mads.

Uvidende konkurrenter
”Vi har valgt en båd, som ikke dræner vores budget, men som er sjov og hurtig at sejle i. Når vi er mange både, der sejler ud af en havn samtidig, så sejler Mads og jeg kapsejlads. Altså det er jo reelt ikke en konkurrence, men det kan det hurtigt blive. Ofte ved de andre både ikke, at de er med i en konkurrence, men man kan se på dem, hvis de er med på legen,” griner Kirsten. ”Ellers er vi til små hyggelige kapsejladser. Vi sejler primært for at hygge os, men vi vil gerne gøre det så godt som muligt. Mads sejler Sjælland rundt med en anden besætning. Og så har vi altid holdt ferie i båden med vores børn”.

Kirsten og Mads var sejlere, før de mødte hinanden og indrømmer begge, at det var et krav, at en kommende ægtefælle skulle dele interessen for sejlads. ”Sejlads har altid været en stor del af mit liv, og jeg ville være ked af at have en ægtefælle uden saltvand i blodet,” siger Mads. De oplever det som en bonus, at også deres tre børn er begejstret for sejlads, og efterhånden er så sejlkyndige, at de kan gå lige om bord og sejle båden. Dog foretrækker de unge at sejle med deres venner, så deres forældre må oftere og oftere blive på land, når børnene stævner ud. Kirsten og Mads udlåner med glæde båden for der er masser af lejligheder til kortere og længere ture i sejlsæsonen.

Den optimale sejloplevelse
”Når man kommer fra Aarhusbugten, som vi gør, er Samsø et populært weekendmål. Vi kommer her tit. Vi har nok været på Samsø i båd flere end 50 gange. Vi skifter mellem havnene og møder en masse spændende mennesker. Hvis der ligger flere både af samme type, så kaldes der ind til fællesspisning via grupper på Facebook. Det er ret hyggeligt. Her udveksler vi tips og tricks til vedligehold af Drabanter. Nogle gange følges man med de andre både nogle dage, og det er en stor del af den optimale sejloplevelse at møde nogle mennesker, man ikke havde forventet at møde,” fortæller Kirsten.

”Tit er det vinden, der afgør, hvor vores ferier går hen og hvor længe, vi ligger over. Det har blæst ret friskt, mens vi har ligget i Maarup på denne tur. Så vi har brugt tiden på land. Vi har været i Labyrinten i Nordby, ude at spise frokost og gået ture. Labyrinten viste sig at være overraskende sjov, så det var godt, det blæste. Og så er Maarup bare en smuk havn,” fortæller Mads.

Fire-syv sekundmeter er det optimale vejr, så kan de fleste være med, uden at blive søsyge. ”Vi elsker, når det er sol og sommer, og vi er nødt til at stoppe undervejs for at bade, fordi det er varmt. Vi har en badeplatform til formålet,” forklarer Kirsten. Derudover skal toilet- og badeforhold være gode. ”Havnen i Maarup er blevet opgraderet en del gennem årene, og vi ligger godt og trygt her,” siger Mads. 

Bedste tip til ferie i båd
Ifølge det rutinerede sejlerpar skal man have lyst til oplevelser på land, og indlægge pauser i sejladsen til at komme lidt omkring. Man skal være fleksibel i forhold til destinationer, for man ender ikke altid på den planlagte rute – vejret har ofte det sidste ord. Det er afgørende for en god oplevelse at planlægge en sejlads, der ikke er for presset på tid og mål. Et andet godt tip er at lave aftaler med nogle venner om at sejle med på en del af ruten – det giver nogle fantastiske oplevelser. Og så rigeligt med varmt tøj. Selv om sommeren er natsejlads i Danmark en kold oplevelse. Det er vidunderligt at opleve roen og stjernehimmelen ved natsejlads, men det kan være en barsk og kold oplevelse.

Med to gasblus, en ovn og et køleskab kan der tilberedes mad om bord. En attraktion på Samsø er de mange grøntsagsboder, og har parret ikke lyst til at lave mad selv, er der mange fine spisesteder på øen. ”Vi forlader Maarup Havn i morgen, for vores ældste søn står derhjemme og tripper for at låne båden,” afslutter Kirsten. Den næste generation af sejlere er klar til at besøge en af de skønne havne på Samsø.

Senest opdateret: 25/02/2021 13:05