Kunst og kultur, Mit Samsø

Et udsnit af virkeligheden

3Ved første øjekast ligner Karin Birgitte Lunds store blyantstegning ”På rad og række” næsten et abstrakt mønster eller en hoben sarte roser

Men i virkeligheden er der tale om hundredtusindvis af fine, enkeltstående blyantsstreger, som tilsammen frembringer et billede af krabber i alle størrelser.

Zoom, fokusér, knips

Krabberne, der stod model til billedet, er helt almindelige danske strandkrabber, fanget i en rejeruse i Stauns Fjord. Mange mennesker føler en instinktiv væmmelse ved mødet med spandevis af krabber, og ser kun sjældent noget nydeligt ved dem. Men ikke Karin Birgitte Lund; ”de var fantastisk smukke, syntes jeg. Ikke to var ens, og opstillet på rad og række viste der sig et fascinerende motiv,” fortæller kunstneren.

Netop den egenskab, at kunne fokusere på det smukke i det almindelige eller endog grimme og forfaldne, er blevet et kendetegn for Karins kunstneriske virke. ”Det er detaljen og udsnittet, der interesserer mig. Når jeg færdes i landskabet, zoomer jeg automatisk ind på detaljerne, om det er et blomsterflor på en eng, redskaber, efterladte tjæretromler, en traktor med ridser. Det er det grafiske nærvær, der tiltrækker mig,” forklarer Karin.

Det ubrudte landskabs enkeltheder

Fascinationen af detaljen og dens særlige liv betyder, at Karin kun sjældent giver sig af med større helheder, som for eksempel landskaber, med mindre en bestemt opgave kræver det. “Jeg er dybt inspireret af farverne og området her i Nordby Bakker og andre steder på Samsø” og hun afslører, at det også var områdets særlige farvespil, der inspirerede til den farveskala, som i dag kan ses på de danske pengesedler.

Huset i bakkerne

1-Karin-lysHuset i bakkerne, som er tegnet af arkitekten Povl Vilhelm Wohlert, der også står bag bl.a. kunstmuseet Louisiana, fik Karin og hendes mand, komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen, opført i 1998, og det er kendetegnet ved en glaspyramide, som kroner husets største rum. Her, med kig til himlen, arbejder Karin på sine ofte store værker og det ”altid med ryggen til den omgivende natur, for intet som den kan bryde koncentrationen,” som hun siger. Når blyanterne skal have en pause, vendes blikket igen mod træerne, engene og vandet, som både kan ses øst og vest for huset. ”Jeg holder meget af, at mit blik kan vandre frit, uden at blive forstyrret. Forstyrrelsen vil jeg gerne selv etablere,” fortæller Karin.

Lidt fakta

  • Karin Birgitte Lund er født i 1946
  • Uddannet på Kunstakademiet
  • Vandt i 2007 konkurrencen om udformningen af en ny dansk pengeseddelserie
  • Modtager af adskillige legater og priser, bl.a. Eckersbergmedaillen i 1997 og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.
  • Repræsenteret på adskillige museer. Bl.a. på Vejle Kunstmuseum, hvor Tegningen ”På rad og række” kan ses.

Senest opdateret: 12/08/2020 12:04