Kunst og kultur, Mit Samsø

Sigrid brænder for leret

„Jeg er stolt af det, jeg laver. Ellers skulle jeg have stoppet, for der er ting nok i verden”. Ordene kommer hurtigt men velovervejet fra pottemager Sigrid Hovmand, der er i gang med at åbne den store ovn i sit kombinerede værksted og udstilling med salg, der ligger i en smuk gammel bygning lige ved gadekæret i Nordby.


Hånddrejet kompromisløshed

Selv om det er mere end 40 år siden, Sigrid blev udlært som pottemager ved det gamle Kähler Keramik i Næstved, arbejder hun hele tiden på at blive endnu bedre. ”Alle mine ting er hånddrejede, og jeg vedkender mig den tradition, jeg er en del af. Jeg arbejder meget kompromisløst og skal gøre mig umage hver dag. Bedst som jeg tror, jeg er verdensmester, så tager ovnen røven på mig,” fortæller Sigrid med et stort smil. Forud for hver eneste genstand, der finder vej fra Sigrids drejeskive til en tilfreds kundes hjem, er der gået adskillige timer, tegninger, tanker og tvivl.

Foruden svendebrevet fra Kähler har Sigrid gået på University of Oregon i USA og uddannet sig i tegning og maleri ved Kunstakademiet i Warszawa, og den stringente, tekniske tilgang til materialet kommer tydeligt til udtryk i de færdige værker. ”Min proces er enormt langsommelig, men jeg tillader mig at leve et sted og på en måde, hvor langsommelighed er tilladt. Nødvendig, faktisk! Der kan gå år, fra jeg første gang prøver en ny idé af, til jeg har et færdigt værk. Bliver folk gladere for tingene, som tiden går, så er det rigtigt lykkedes,” forklarer Sigrid.

Ovnens vilje
I næsten to måneder har Sigrid arbejdet hen imod at fylde ovnen med skåle, krukker, krus, vaser og cocotter. Efter 16 timers brænding er tiden nu kommet til at se resultatet, og Sigrid er tydeligt spændt. ”Ikke to stakninger er ens. Ikke to brændinger er ens. Glasuren, der i virkeligheden er pulveriseret glas, opfører sig meget forskelligt afhængig af temperaturen, varmefordelingen, flammerne og meget andet. Derfor er der stadig kriller i maven, når jeg skal åbne ovnen,” forklarer Sigrid, der med stor begejstring tager de smukke stentøjssager ud.

Denne gang har ovnen opført sig, som den skulle. Hver eneste genstand vendes, drejes, berøres og betragtes. Af og til bryder Sigrid ud i små glædesråb, når en vase har fået det helt rigtige dybblå skær eller en skål står med den ønskede elfenbensfarvede glasur. ”Gode brugsting skal ses med hænderne. Der er en grund til, at du altid rækker ud efter den samme skål derhjemme. Det er, fordi den ligger godt i hånden”!

Det kreative fundament
Sigrid laver primært klassiske ting i organiske former. Ikke, fordi hun mangler mod til at prøve noget vildere, men simpelthen fordi hun søger det smukke og harmoniske. ”Min teori er, at mennesket grundlæggende godt kan lide at se på organiske ting. Det gør os trygge,” og understreger samtidig, at noget lignende gør sig gældende for det fysiske sted, hun befinder sig:

”På Samsø mærker man virkelig årstidernes skiften, og man mærker dynamikken, der opstår mellem sommerens travlhed og vinterens stilhed. Her er vi tæt på skønheden, og lyset på Samsø kan gøre mig helt høj. Det gør Samsø til et fantastisk arbejdssted med fordybelse og ro, og mit kreative fundament har jeg helt sikkert fået etableret i min barndom med gåture i Samsøs natur”.

Sigrid er nemlig vokset op på Samsø. Det er her, hun har fået sine børn og her, hun får sit kunstneriske udsyn: ”På Samsø har vi havet nært omkring os, og her føler jeg mig som en større del af verden, end jeg gør noget andet sted – men jeg tager jo ikke en jolle og ror til New York,” som hun siger med sit livsglade smil.

SIGRID HOVMAND
• I 1977 blev Sigrid udlært som pottemager ved Kähler Keramik i Næstved
• Sigrid har udstillet i USA, Japan, Polen, Schweiz, Holland, Tyskland, Italien og Danmark
• Hun har været gæstelærer på Baylor University, Waco, Texas, USA
• Hun har modtaget Kunsthåndværkerprisen af 1879 – Hetsch Medaljen
• Sigrid har solgt til bl.a. Hendes Majestæt Dronning Margrethe
• Du finder Sigrids værksted på Ved Kæret 20 i Nordby. Der er åbent efter aftale hele året
• Se mere på www.sigridhovmand.dk

Senest opdateret: 12/08/2020 14:10