Trille påskeæg

I mange årtier har samske børn brugt øens bakker til en særlige påsketradition – at trille æg. Det er en sjov ting, som alle kan være med til, også selvom du ikke bor på Samsø!

Der er flere forskellige måder at trille æg på, men de to mest populære handler om hhv. distance og udholdenhed.

Forberedelse

Traditionelt startede det hele med, at der skulle findes skarntydeplanter, som til påske var kommet vel op af jorden. Hvis du ikke har mod på skarntyde, så kan du i stedet bruge løgblade, for at give æggene den gule, flotte farve. Æggene pakkes i løgblade (og/eller skarntyde) og dernæst omvikles med køkkenrulle eller blot tilbindes med garn.

De indpakkede æg koges i minimum 20 minutter. Gerne med kaffegrums i kogevandet, som også giver farve på æggeskallen.

Den lange kogetid sikrer, at æggene holder bedre, når der Kogetiden mindst 20 min. hvilket sikrede at æggene holdt bedre.

Først herefter kan man over overveje at dekorere de kogte æg yderligere. Men de unikke mønstre efter planterne og løgskallerne er så flotte, at det sjældent er nødvendigt.

Nu har du kun tilbage at pakke en god, stor madkurv og hælde den varme kakao på thermokanden.

Og så af sted til bakken!

Reglerne kan være mange eller få, og varierer ofte fra familie til familie. Men her kommer et forslag:

  • Hver deltager har et antal æg, som nu trilles ned ad bakken. Husk: Du må ikke kaste, kun trille!
  • Det æg, der kommer længst, vinder en præmie til sin ejermand. Det kan f.eks. være et lille chokoladeæg.
  • Rammer ens æg en andens æg på vej ned, vinder man det æg til næste trilletur.
  • Til sidst, når I er trætte af at løbe op og ned efter nedtrillede æg, kåres vinderen.
  • Det er ham eller hende, der har flest hele (eller næsten hele) æg tilbage.

Hvor og hvornår
Der trilles æg påskedag omkring middagstid mange forskellige steder på øen. Find den nærmeste bakke eller gå efter lyden.

Populære steder er Møgelskår, IssehovedBallebjerg , Møllebakken i Pillemark og Dyret, som er Sydsamsøs højeste punkt.

Tak til Niels Henrik Nielsen for historisk input

Senest opdateret: 16. Apr. 2019 11:37

Vi bruger cookies

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter