De voksnes Samsø, Lokale råvarer – Samsøfortællinger, Lokale smagsoplevelser

Ti kilo nye Samsø-kartofler er solgt for kr. 10.000,-

1. maj 2018

Coop Danmark har sikret sig ti kilo af de allerførste nye Samsø-kartofler til en samlet pris på kr. 10.000,-. Kartoflerne blev gravet op tidligt i morges og kan onsdag købes i udvalgte Irma-, SuperBrugsen- og Kvicklybutikker.

 

Først med de første
På en lille mark ved Mosegården i landsbyen Alstrup har kartoffelavler Frank Kristensen hænderne dybt nede i den samske muld. Under de grønne toppe gemmer guldet sig, og hver eneste dyrebar kartoffel graves forsigtigt op. Forud er gået et langt og nervepirrende forløb fra kartoflerne blev sat til spiring ved juletid: ”Jeg har øvet mig på det her hele mit liv, men det er alligevel spændende hvert eneste år. Sol, regn, vind og varme er afgørende for, hvor tidligt og hvor gode de nye Samsø-kartofler er. I år har vi været særligt udfordret af et sent forår, men vi er alligevel kun godt en uge senere på den i forhold til i fjor. Og de ser flotte ud i år, kartoflerne,” forklarer Frank Kristensen.

Franks store omhyggelighed, erfaring og viden betaler sig, og han har da også været den første med de nye Samsø-kartofler de seneste tre år. ”Marken her har jeg haft stort held med en del år. Den er ikke særligt stor, den vender mod syd og så er den rigtig godt skærmet mod vind. Det kan kartofler godt lide. Selv på denne lille mark varierer jorden en anelse fra den ene ende til den anden, og det kan man godt smage på de enkelte kartofler. Præcist ligesom vin tager smag fra omgivelserne og stedet,” fastslår Frank. Jo, en kartoffel er ikke bare en kartoffel, når man som Frank har fået den ind med modermælken!

100 års fokus på kvalitet og udvikling
”Der kan sådan set dyrkes nye kartofler året rundt. Det kræver kun et drivhus, masser af varme og kunstigt lys,” forklarer Hans Jørgen Buur, direktør for Samsø Grønt, der er avlernes egen pakke- og distributionscentral. ”Men det gør vi selvfølgelig ikke på Samsø, ligesom vi heller ikke tyer til tidligere men ringere kartoffelsorter end den Solist, som f.eks. Frank Kristensen nu kan begynde at høste af. Siden vi på Samsø for godt 100 år siden begyndte at satse på tidlige kartofler, har vi benhårdt gået efter den bedste kvalitet frem for den største mængde. Derfor er vi kendt i hele landet, for at have de allerbedste kartofler, og det er vi naturligvis meget stolte af,” fortæller Hans Jørgen Buur.

Sammen med de øvrige avlere i sammenslutningen tester og udvikler Hans Jørgen hvert år nye kartoffelsorter, for at finde frem til de allerbedste. ”Vi bliver i fællesskab enige om, hvilke sorter vi skal dyrke fra år til år. Lige nu har vi ni sorter i sortiment, som vi synes har den bedste smag og konsistens. Så selvom der er prestige i at være den allerførste avler på øen med de nye Samsø-kartofler, er det altid kvaliteten, der er det væsentligste,” slutter Hans Jørgen Buur.

FAKTA

  • Årets allerførste nye Samsø-kartofler kan onsdag købes i Irma Ordrupvej, Irma Søborg,
    Irma Jægersborg Allé, SuperBrugsen IsIands Brygge, SuperBrugsen Hornbæk, SuperBrugsen Matthæusgade, Kvickly Holte, Kvickly Allerød, Kvickly Odder og SuperBrugsen Stensballe.
  • Frank Kristensens nye Samsø-kartofler er af sorten Solist, der er rundovale, gule og meget
    velsmagende.
  • Frank sætter sine kartofler til spiring ved juletid. Når de har spiret tilstrækkeligt, potter han dem i spaghnum. Ved påsketid lægges kartoflerne i marken og dækkes over med plast og fiberdug, for at holde på varmen.
  • Samsø Grønt blev etableret i 1988 og omsætter i dag for mere end 30 millioner årligt.
  • Samsø Grønt leverer til restauranter, grønttorv og til Coops butikker i hele landet.
  • Til næste weekend vil kartoflerne kunne købes i vejboder på Samsø.

Senest opdateret: 26/08/2020 11:01