Livet på Samsø, Mit Samsø

Samsø tog vejret fra mig

Den folkekære meteorolog og klimaekspert Jesper Theilgaard har i mange år tilbragt sine ferier i sit sommerhus i Nordby. Her er han omgivet af store naturoplevelser, kærlighed og godt vejr.

 

Det var i året 1966, at jeg 10 år gammel betrådte Samsøs jord for første gang. Min familie havde besluttet, at årets campingtur skulle gå til Nordby Camping på Samsø. Den hvide VW-boble blev læsset med far, mor og fire børn – og det hele forgik uden sikkerhedsseler.

Vi kom nu velbeholdent til øen og til Nordby Camping med en meget venlig lejrchef. Det var jo det legendariske år, hvor England og Tyskland spillede VM-finale, og af samme grund sørgede han for, at der blev afholdt fodboldturnering på pladsen. Vi gik flere gange ind til Nordby, og ved en gård i udkanten af byen mødte vi altid en ualmindelig sød hund – Lassie.

Mange år senere kom jeg ofte på netop denne gård. For Samsø blev et omdrejningspunkt i mit liv, efter at jeg blev forelsket i en pige, som – tilfældigvis – havde et hus i Nordby. Og – viste det sig – hendes forældre var gode venner med familien på gården med hunden.

Rejsen til Samsø var lidt besværlig set med vore dages øjne. Toget til Kalundborg med stop ved alle stationer tog vel et par timer, og det samme gjorde færgeturen til Kolby Kaas, hvor den hyggelige bus til Nordby ventede. Så efter en bustur gennem Samsøs smukke landskab kunne vi så fem-seks timer efter afrejsen fra København åbne døren til huset i Nordby.

Det er heldigvis blevet meget lettere i dag, hvor bilen hurtigt fragter os til færgen, som nu kun bruger fem kvarter på turen til Ballen. Men det ændrer ikke på den følelse af lethed, der altid strømmer gennem mig, når vi kører fra færgen. Øens natur og smukke landsbyer hilser os velkommen hver gang. Dog savner jeg en ting fra Kolby Kaas Færgehavn. Når vi dèr kørte fra borde, blev vi mødt af en samling hvide sten, der lå på skrænten ved udkørslen med teksten ”Velkommen til Samsø” – vi føler os dog stadig velkomne i dag, hvor Ballen Færgehavn udtrykker det på sin egen moderne måde.

Der er mange grunde til at vælge Samsø som fristed. De mange butikker og gårdsalg med lokale råvarer, som jeg også husker fra min barndoms tur til øen, eksisterer i bedste velgående – nu med MobilePay, så man ikke skal have rigtige penge på lommen, for at købe kartofler og jordbær.

Endvidere er vejret på de danske øer om sommeren mere solrigt, og Samsø er ingen undtagelse. Ofte har vi stået på Ballebjerg i solskin og set skyerne over Jylland – uden at de driver til Samsø. Dertil er øen selvforsynende med energi og har derigennem vundet international berømmelse.

Fakta om Jesper Theilgaard
Opvokset i Tørring, student fra Vejle og uddannet flyvemeteorolog.
Jesper Theilgaard har været ansat i Danmarks Meteorologiske Institut, og derefter tilknyttet TV-Avisen på DR, hvor han har fungeret som tv-meteorolog siden 1990. Jesper stopper i DR d. 1. feb 2018 og er derefter selvstændig på www.klimaformidling.dk
Jesper har skrevet ikke færre end 25 bøger om vejret, vejr-fænomener og klimaet, som henvender sig til både børn og voksne. I 2007 modtog han Gyldendals faglitterære pris.

Senest opdateret: 12/12/2018 10:11