Kunst og kultur, Livet på Samsø, Mit Samsø

Opera In Unlikely Places

Kan man give den som Carmen fra en prærievogn i Besser? Hvad har La Traviata med en Rickshaw i Tranebjerg at gøre? Og hvorfor befinder Hans og Grete sig i verdens største labyrint? Kombinér operasang med Samsø, og du har svaret.

Øens egne operastjerner. Da operaparret Lise Christensen og Michael Bracegirdle flyttede til Samsø i 2014, var det ikke kun for at få frisk luft og åbne vidder. Det var også for at realisere en drøm om at skabe et kreativt miljø med opera som overskrift. Projektet kom til at hedde Søholm Opera, og i dag, kun et par år senere, er Samsø blevet beriget med adskillige spektakulære operaoplevelser.

”Søholm Opera er lavet ud fra et ønske om at skabe et koncertsted, hvor alle sanser stimuleres. Den langsigtede plan er at bygge et mindre koncert- og operahus med en stor permahave omkring, og vi har ambitioner om at tiltrække de allerbedste musikere og sangere til vores smukke ø og sted,” fortæller Lise.

Vibrationer af succes
Sidste år afholdte Søholm Opera og dens støtteforening det store arrangement ”Opera In Unlikely Places”, og som Lise forklarer, var opskriften i grunden ganske simpel: ”Vi tog det, som Samsø allerede er kendt for og tilsatte opera. Den cocktail placerede vi i omgivelser, der ikke normalt forbindes med opera, og på den måde rakte vi ud til et publikum, der ikke nødvendigvis ville have opsøgt opera på egen hånd i et teater eller en koncertsal. Opera falder ikke nødvendigvis i alles smag, men det er tydeligt, at når folk udsættes for vibrationerne fra en operasangers stemme, og på nært hold, overgiver de sig som oftest til de følelser, som oplevelsen kan fremprovokere”.

I løbet af de tre dage, ”Opera In Unlikely Places” fandt sted, var der 13 events rundt om på øen. Ved Vesborg Fyr og Balle¬bjerg var der tårnserenader, Energiakademiet lagde hus til Energi-operaworkshop, i Nordby blev publikum udsat for ”Fake Opera-News”, i Tranebjerg var der Food and Opera Walk osv. Det hele blev rundet af med en storslået koncert i Tranebjerg Kirke, hvor Andrea Pellegrini og Bjarke Mogensen optrådte.

Mere end 1.000 publikummer overværede de forskellige events, der næsten alle var gratis.

Til vands, til lands og i luften
”Vi fik mange spontane henvendelser efter især de meget anderledes og sjove events, som alle gik på at ”opera er jo fedt!”, ”jeg vidste ikke, at opera var noget, jeg kunne lide”, ”aldrig har jeg været så rørt” osv. For os er det en kæmpesucces! Det beviser, at det ofte er indpakningen, der skal gentænkes, for at genren modtages med åbent sind,” forklarer Lise, der glæder sig til at byde børn og voksne velkommen til en ny omgang Opera In Unlikely Places i 2018, hvor temaet er ”Til vands, til lands og i luften”.

Opera In Unlikely Places 2020
• Opera In Unlikely Places 2020 finder sted 19. – 22. juli.
• Bag Opera In Unlikely Places står Søholm Opera og Søholm Operas Støtteforening.
• Programmet kan, når det er færdigt, ses på soeholmopera.com, Søholm Operas Facebook og visitsamsoe.dk.

Senest opdateret: 24/08/2020 11:55