De voksnes Samsø, Livet på Samsø, Mit Samsø

Hjem til sommerhuset

Manfred og Anne-Mari Job smiler ved tanken om alle de gode oplevelser,
de har haft på Samsø gennem tiden.

Nye venner
I 25 år er de kommet på Samsø mindst én gang om året. Og altid i det samme hus i Maarup. Det bliver som regel til 6-8 uger på øen hvert år, fordelt på forår og efterår. Vennerne Linda og Herbert Marzian, der har indfundet sig ved havebordet i sommerhuset, nikker bekræftende: ”Vi skulle kun have været her en uges tid det første år, men Linda græd hele vejen hjem i bilen, så vi blev nødt til at vende tilbage allerede en uge senere. Det er 12 år siden nu, og vi kunne ikke forestille os et bedre sted at holde ferie,” smiler Herbert.

Et fællesskab til forskel

Vennerne har lært hinanden at kende på Samsø, og de sætter i det hele taget stor pris på det sociale samvær i sommerhusområdet, hvor venskaber er opstået gennem årene mellem de mange tilbagevendende feriegæster. I det hele taget er de sociale relationer og venligheden en stor del af grunden til, at parrene kommer tilbage år efter år. Linda fortæller: ”Her hilser de forbipasserende bilister på én, og der er ingen, der kommer med tvære udbrud, hvis det trækker ud ved kassen i Brugsen. Alle tager sig tid, og man føler sig altid velkommen. Også ved sommerhusudlejningen gør de gerne en ekstra indsats. Det betyder alverden”.

Samsøs særkende

De to par er enige om, at der også er mange andre gode grunde til at vælge Samsø som feriedestination. ”Roen og den friske luft,” sukker Linda med et smil og læner sig tilbage i stolen: ”Selvom her er masser af mennesker om sommeren, kan man altid finde en strand, hvor man føler, man har hele øen for sig selv. Og så er naturen exceptionel smuk og varieret – her er jo både bakker, skov og vand, og afstandene er behageligt korte”.

Der bliver nikket samstemmende om bordet og tilføjet en række andre yndlingsaktiviteter på Samsø. Fisketurene er en tilbagevende tradition, ligesom der hvert år gøres fund på de mange små loppemarkeder. De mange boder med friske grøntsager, bær og honning bliver også endevendt, for der bliver lavet god mad med gode samske råvarer hjemme i sommerhuset. ”Vi skal selvfølgelig også altid have en is i Nordby og nyde en lækker fiskefrokost i en af de små lystbådehavne, fortæller Herbert, og tilføjer, at der altid er bestillinger på bl.a. friske, samske jordbær fra vennerne hjemme i Tyskland.

De royale besøg på øen har også gjort stort indtryk: ”Det er en stor oplevelse at få lov at komme så tæt på dronningen, som da hun var på besøg i 2010 og sidenhen var prinsesse Isabellas dåb af færgen også en dejlig begivenhed, som vi nød at være med til”.

Længslen går i arv
Efterhånden er det ikke kun de fire pensionister, der ikke kan undvære Samsø: ”Vores børn besøger os hvert år på Samsø, og jeg har på fornemmelsen, at børnebørnene, som er ved at være store, også snart begynder at få deres egne samske ferietraditioner”.

Senest opdateret: 26/08/2020 11:05