Cykelferie, Cykelture på Samsø, De voksnes Samsø

Endagstur på cykel

Her er et forslag til en cykeltur, der går fra færgehavnen i Sælvig over nordøen, ud til fjorden, henover midtøen og tilbage til færgen. Ruten er ca. 53 kilometer.

Fra Sælvig over Stauns til Kanhave
Fra havnen i Sælvig cykler du nordpå ad cykelstien. De næste tre kilometer kan du nyde duften af havet på din venstre hånd. Der er en del bord-bænkesæt langs bugten, så du kan tage et hvil og en kop kaffe.

Ved Sælvigbugtens Camping drejer du til højre mod Stauns. Nu følger et smukt stykke med bugten i ryggen og fjorden i syne. Når du kommer ind i den hyggelige, lille landsby, følger du vejen til højre. Efter 150 meter ser du på venstre hånd et skilt, hvorpå der står ”Offentlig sti”. Stien leder ned til den pittoreske jollehavn, hvor fra du har et flot vue over en stor del af fjorden med  Hjortholm til højre og Sværm til venstre.

Tilbage ved det lille gadekær i Stauns kører du nordpå ad Fjordvejen, til du kommer til Kanhavekanalen -øens smalleste sted. Kanalen fremstår i dag som en lavning i landskabet, men tilbage i år 726, hvor vikingerne gravede kanalen, var vandstanden så meget højere, at man kunne trække vikingebåde fra øst til vest.

Fra Kanhave over Ballebjerg til Nordby
Kanalen er samtidig ”grænsen” mellem Sydsamsø og Nordsamsø. Følg cykelstien nordpå langs Havvejen gennem Nordby Hede til Mårup, hvor du finder en lille håndfuld specialforretninger, et par caféer og en dagligvarebutik.

Fra Mårup fortsætter du resten af vejen til Nordby. På turen bemærker du den store middelalderkirke på venstre hånd samt et farvestrålende ishus og flotte marker med havet i baggrunden.

Inden du falder for fristelsen til at gå på opdagelse i Nordby, skal du en tur til Samsøs højeste punkt, Ballebjerg. Fra bakken, der hæver sig 64 meter over havet, har du en smuk udsigt ud over landskabet til Tunø og helt til Aarhus.

Tilbage i Nordby kan du nyde en frokost hos en af byens spisesteder, inden du udforsker de krogede gader med idylliske bindingsværkshuse, bybrønde, gadekæret og klokketårnet. Nordby og også et godt sted at shoppe souvenirs, delikatesser, kunst og kunsthåndværk.

Fra Nordby til Langøre
Turen går nu sydover igen. Følg cykelstien helt fra udkanten af Nordby til du når det sted, hvor du kan dreje til venstre mod Langøre. Snart kan du øjne den fine Langøre Kirke, hvorfra der er havudsigt til tre sider. Gør et stop ved Samsø Naturskole og gå langs stien til venstre herfor op til bakken ”Grønhøj”, hvor du bliver belønnet med en storslået udsigt over Stauns Fjord. Fra bakken kan du også se Besser Rev og skanserne fra Englandskrigen.

I Langøre kan du tage en pause med en kop kaffe og en is, inden du skal fortsætte din tur sydpå.

Fra Langøre over Toftebjerg og Alstrup til Besser
Fra Langøre følger du Kanhavevejen og derefter Havvejen sydpå, til du når skiltet mod Toftebjerg, hvor du drejer fra. Hvis du har tid, kan du bestige højen ”Store Vorbjerg”, inden du cykler ad den snoede landevej til Toftebjerg. I Toftebjerg er der bl.a. en økologisk æbleplantage, et lille koncertsted og en cykelbutik.

Strækningen mellem Toftebjerg og Alstrup præges af massevis af spændende marker, bl.a. øens største vinmark, som du kan kigge nærmere på, når der er åbent hus. Du passerer også et økologisk landbrug med et stort udvalg af grøntsager.

Fra Alstrup cykler du sydpå til Besser ad Alstrupvej. Når du kommer ind i landsbyen, vil du som det første se den smukke, gamle præstegård på venstre hånd. Ved t-krydset drejer du til venstre ind i byen, og du kan med fordel sætte cyklen ved den gamle købmandsbutik. Der er nu tid til at udforske landsbyens gadekær, udsigtstårn og hyggelige huse. I Besser finder du også et par små forretninger og caféer.

Fra Besser over Østerby, Torup og Onsbjerg til Sælvig Havn
Når opholdet i Besser er ovre, går turen ad Søholmvej til Østerby. Kør lige ud ad Bøgebjergvej, når du er kommet ind i byen og drej til Venstre, når du rammer Egevej. På den måde slår du en cirkel, og får set den lille landsby.

For enden af Egevej drejer du sydpå ad Torup Møllevej, som du følger hele vejen til Torup. I Torup drejer du til venstre ad Skottensbjerg, som ved det smukke hotel ”Vadstrup 1771” bliver til Vadstrup. Fortsæt op ad den lille bakke, til du kommer til Onsbjerg.

Et stykke inde i Onsbjerg tager du Østervangen til højre næsten til enden, hvor du drejer til venstre ad Doktorgyden. Snart er du på Stadionsvej, hvor du skal til højre med sportspladsen på din venstre hånd. Har du tid til overs, kan du tage en tur rundt i Onsbjerg, der frem til midten af 1800-tallet var øens vigtigste by og hovedstad. I byen er der bl.a. en smuk kirke.

Når du har passeret sportspladsen, tager du cykelstien hele vejen til Sælvig Havn, hvor det nu er blevet tid til at tage færgen tilbage til Aarhus.

Rigtig god tur!

Digital synliggørelse af ruter på Samsø er støttet af Friluftsrådet med Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Senest opdateret: 12/01/2024 10:28