Mit Samsø

Den gyldne palme går til…

Ellen Lynard kommer fra biografsalens mørke ind i den lyse foyer med de runde borde. Hun retter på dugene, som har palmemønster. Den 4. februar 1912 åbnede øens første biograf med navnet Palme-Biografen. To kunstige palmer skulle give biografen et eksotisk præg.

Ellen er formand for bestyrelsen i foreningen Samsø Filmklub, der driver biografen. Hun kender biografens historiske baggrund, men foretrækker at have blikket rettet fremad mod alt det nye; de nye film, den nye teknologi og de nye frivillige, som skal tages godt imod og hjælpes i gang med opgaverne som en del af fællesskabet i den foreningsdrevne biograf.

Mange frivillige hjælper til
En aktiv bestyrelse og 60 frivillige løfter i fællesskab opgaver inden for rengøring, billetsalg, kiosk og som operatør. ”I Biografen på Samsø er der ingen problemer med at skaffe frivillige. De henvender sig selv, og vi ved, det er ret privilegeret. Interesserede får lov at være med som føl, og at prøve om livet som frivillig er noget for dem,” forklarer Ellen.

Det skal være indbydende og hyggeligt at gå biografen, og gæsterne opfordres til at komme med filmønsker. Forslag overbringes til Ellen, som vælger de kommende film. Der skal være et bredt udvalg, og på Samsø er der publikum til de smallere film. Derfor kan Ellen være modig i valget af film. Svigter publikum, er økonomien i biografen heldigvis god. Ofte dækker billetindtægter fra de smalle film kun lige filmlejen, men det er vigtigt for bestyrelsen at kunne tilgodese forskellige ønsker.

Få premierefilm
Ved ferier og højtider vises, hvad Ellen kalder for ”tjubang børnefilm”. Og så er der premierefilm. Biografen får ikke mange premierefilm, men James Bond er altid på programmet i Biografen Samsø. ”Det er festligt at have en premiere kl. 00.07, hvor gæsterne kommer pænt påklædt og alle de frivillige har gjort noget særligt ud af det. Det er dyrere i filmleje at vise premierefilm og faktisk ikke nødvendigt. Der kommer ikke flere i biografen, end hvis vi venter tre uger på lancering, og vi vil nødig sætte en høj billetpris. Gæsterne synes det er billigt at gå i biografen på Samsø, men så har de mere at købe slik for,” ler Ellen.

En engageret formand
Det kræver sin kvinde at holde sig orienteret i filmlandskabet, og det bliver til mange timer hver uge. Adspurgt om omfanget ler Ellen. ”Jeg tør næsten ikke sætte timetal på mit frivillige arbejde i biografen, men det løber nok op i 15 timer om ugen”. Ellen modtog da også helt fortjent Samsø Kommunes Ildsjælspris 2020 for sit store engagement. Det giver et meningsfyldt indhold i livet, og hun kan godt lide kontakten til de frivillige og gæsterne, der besøger biografen.

Ellen har svært ved at pege på sin egen yndlingsfilm. ”Alle operatørers yndlingsfilm er ”Mine aftener i Paradis,” men ellers kan jeg ikke pege på en enkelt film. Jeg er dårlig til at huske på de film, der ligger forud, for jeg tænker hele tiden fremad. Jeg har en meget bred smag. Jeg ser smalle film, men ser også med stor fornøjelse Star Wars.  Der er ikke mange film, jeg ikke bryder mig om. Principielt udvandrer jeg aldrig fra en film. Man kan ikke bedømme en film efter en halv time, så jeg bliver til den bitre eller lykkelige ende”.

På biografens hjemmeside samsobio.dk, på Biografen Samsø på Facebook og i VisitSamsøs begivenhedskalender kan du holde dig opdateret om nuværende og kommende film. Biografen er opdateret med det nyeste udstyr til lyd og billede, og der venter dig en rigtig hyggelig oplevelse.

Senest opdateret: 25/02/2021 13:30