Kunst og kultur, Mit Samsø

Himmelstræberen

På klare aftener fremstår himlen med endeløs sorthed, med oceaner af tid og gnistrende stjernestøv

Og lige så mørkt der er, lige så stille er der. Når stilheden lukker sig om sit eget ekko, sover man godt. Og sindet vågner oplyst indefra af elmsild.

Så poetisk beskriver kunstneren Benny Dröscher den magiske tilstand, der opstår i det nordbyske hjem, når gadelygterne slukkes, og den sidste and har fundet tilbage til gadekæret. Om Benny i sin søvn er i stand til at tilrane sig kosmiske energier, skal være usagt, men helt sikkert er det, at hans værker gnistrer af liv, villen og intensitet.

Det er sagt om mange af Bennys værker, at de ophæver tyngdekraften. At de i sig selv er svævende, og at de indbyder betragteren til en tur opad. Selv siger Benny: ”Det perspektiv, jeg sætter på malerierne, tvinger blikket op. Det minder om at ligge på ryggen en sommerdag og falde i staver, mens du kigger op i himlen. Lade tankerne vandre, se, hvad der dukker op, lade det passere uden at vurdere og dømme. Det kunne vel nærmest være meditativt. Hvor ofte tager vi os den tid? Kigger op.”

3-Benny Droscher. Detail from Recalculating (2), 2011. Acrylic on canvas.Selv er kunstneren en flittig opadkigger, og til det formål er Samsø godt udrustet. Huset i Nordby, som Benny erhvervede for godt 20 år siden, er efter samske forhold usædvanligt højloftet, og er det ikke nok, starter naturen lige udenfor hoveddøren. ”Aleneværen, enkelhed, langsomhed og stilhed er for mig uhyre vigtige elementer i mit virke som kunstner. Samsøs natur giver mig muligheden for at pille taget af mine værker, og lade konstruktionerne fare op mod det usluttelige,” siger Benny.

“Det internationale og nationale set-up jeg arbejder i, kan sagtens nås fra Samsø. Internettet gør det muligt.”

Senest opdateret: 12/08/2020 12:21