Mit Samsø

En uvurderlig råvarenærhed

Samsø har i løbet af det seneste årti oparbejdet et stærkt udvalg af restauranter, som alle har det til fælles, at de er baseret på de mange fremragende råvarer, som øen er i besiddelse af. Man får ganske enkelt ikke mere frisk mad end den, man får på Samsø.

Af Rasmus Palsgård

Jeg er kommet på Samsø hele mit liv, og hver sommer skal jeg lige mindes om, hvor godt friske samske råvarer i virkeligheden smager. Kan et blomkål virkelig være så sødt og nøddeagtigt i smagen? Kan et jordbær være så rødt, intenst og balanceret? Ja, på Samsø kan de, og jeg kan få tårer i øjnene af at smage en friskopgravet linzerkartoffel fra Langemarksgård med koldt smør og et drys havsalt. Det er ganske enkelt magisk.

Unik adgang til råvarerne
Det har øens bedste restauranter heldigvis optaget, og i løbet af de seneste årtier har de fjernet sig fra frituremad og frostvarer for at hellige sig øens mange spiselige juveler. De københavnske toprestauranter har unægtelig meget at byde på, men når det gælder friskopgravede grøntsager, kommer de til kort over for Samsøs restauranter, som kan hive varerne direkte op af jorden og servere dem få timer efter til deres gæster.

En solid base
Som nævnt er der sket en del de seneste år på restaurantfronten, og det glæder mig, at øen i dag har et solidt udvalg af spisesteder, som tager deres råvarer og gæster alvorligt. Intet slår en sommeraften med høj sol på Skipperlys terrasse, hvor man kan svælge sig i frisk fisk og nyopgravede kartofler. De mange klassiske serveringer sidder lige i skabet, og bliver serveret uden nogen former for fine fornemmelser.
Selv i Tranebjerg, som ikke tidligere har kunnet prale af gode restauranter, finder man interessante steder at indtage sin frokost eller aftensmad. Alene på byens hovedgade er der en håndfuld spisesteder, som hver især har fundet deres egne særkender.
I løbet af de seneste par år er Nordby blomstret op, blandt andet takket være Lars Damgaard Hansen, som har flyttet sin købmandshandel, Smagen af øen, til Nordbys hovedgade. Her finder man alle de bedste specialiteter, Samsø har at byde på, såvel som fremragende nybagt rugbrød, og man kan også nyde godt af varerne i den tilhørende cafe.
Lige over for ligger Work.Play.Nordby, en permanent pop-up-restaurant, hvor skiftende spisesteder dukker op i løbet af sæsonen.
Nogle få meter længere oppe ad gaden serverer Anette og Lasse simpel, ærlig og veltillavet mad baseret på øens bedste varer, så nu kan Nordby igen bryste sig af et flot udvalg af spisesteder.
Samsø er med andre ord blevet en rigtig spiseø, og jeg glæder mig, hver gang jeg sætter mig om bord på færgen.

På Samsø er der mere end 35 spisesteder lige fra pølsevognen over små caféer til restauranter med hvid dug på bordet.
Du kan finde en oversigt over spisesteder på www.visitsamsoe.dk

Rasmus Palsgård

  • Rasmus Palsgård er uddannet journalist og har til trods for sin unge alder manifesteret sig som en af landets førende mad- og vinskribenter.
  • Man kan følge ham på hans blog, www.feinschmeckeren.dk, samt i aviser og magasiner, blandt andet Gastro, som han er fast bidragyder til.
  • Rasmus er jurypræsident for den nye nordiske restaurantliste 360, som sætter særligt fokus på, hvordan regionens bedste spisesteder arbejder med bæredygtighed.
  • Rasmus er også en passioneret hjemmekok, og i 2016 nåede han til finalen i MasterChef.
  • Ydermere har han en nær relation til Samsø, hvor han er kommet gennem hele sit liv. Hans mor er født og opvokset på øen.

Senest opdateret: 27/01/2021 16:06