Mit Samsø

Festival på 1. klasse

Hvis du holder meget af at spurte ind på græsmarken for at slås med stængerne til dit sølvgrå iglotelt, så er Samlejren ikke noget for dig. Her er det hele nemlig klaret for dig. Teltet er rejst, borde-bænkesættene står parat, og du kan, hvis du vil have det ekstranemt, tilkøbe en sovepakke med liggeunderlag og sovepose. Ja, din bagage kan endda blive fragtet fra Jyllands-færgen til festivalen. Intet bøvl, bare begejstring!

Morgenglæde for hele familien
Grethe og Kalle fra Roager ved Ribe tog på deres allerførste festival for 28 år siden. Dengang og de følgende 25 år var det Smukfest, der var årets festivalhøjdepunkt, men for tre år siden skiftede de til Samsø. ”Samsø Festival minder meget om de første år på Skanderborg. Størrelsen og stemningen er mere os,” forklarer Kalle, der med sine 70 år er familielejrens alderspræsident. Grethe og Kalle har nemlig taget en flok venner og en stor del af familien med til Samsø Festival. ”Vi er vel 24-28 stykker, hvoraf de fleste bor her i Samlejr-området. Henning og jeg kommer allerede mandag aften, så vi kan sikre os, at vi får telte ved siden af hinanden. Det fungerer bare rigtig godt, at vi kan komme og lægge vores sager, uden først at skulle finde pladser og slå telte op,” fortæller Kalle. En typisk dag i lejren starter med en Fernet Branca ”for lige at få ryddet maven op”, som Henning oplyser. Yngstemanden, Laurids på otte år, holder sig dog til morgenmaden, som også er en del af Samlejr-pakken. ”Hver morgen kan vi hente en dejlig morgenmadspose og en frisk morgenavis i Valhalla-baren, der ligger tæt på lejren. Det er et stort hit for både børn og voksne,” fastslår Kalle.

16 nye venner
Rundstykkerne og kakaomælken har også fundet vej til et andet bord i lejren, hvor Helle, Cana, Arthur og Simon er i færd med at gnide gårsdagens festivitas ud af øjenkrogen. Ingen af de fire venner har været på Samsø Festival før, men det har ikke forhindret dem i at finde deres plads i hyggeligheden, tværtimod. ”Samlejren er en lille lejr i lejren, kan man sige, og man kommer hurtigt i snak med naboer og forbipasserende,” fortæller Cana, der selv har været ekstraordinært aktiv i forhold til at danne nye bekendtskaber i løbet af festivalen. Nogle uger inden festivalen inviterede hun 16 af sine titusindvis af følgere på Instagram til at følge med op på ”Terrassen”, som hun havde booket til åbningskoncerten med Michael Learns to Rock. ”Jeg uddelte pladserne efter først-til-mølle, og så var der ellers dømt fest med fri bar, fællessang, krammere og gode samtaler. Det var virkelig en ekstraordinær oplevelse,” fortæller Cana. Senere på aftenen, da D-A-D indtog scenen, fik vennegruppen sig også en positiv overraskelse. ”Vi gik fra lejren 15 minutter før koncerten gik i gang, og det var helt fantastisk, at vi ikke skulle skubbe og mase os frem for at få en god plads til en stor rockkoncert,” fortæller Simon.

Søskendesjov
Musikken fylder naturligvis meget for de fleste festivalgæster, også for de to søstre Charlotte og Marianne, der bor i henholdsvis Vejen og Aalborg. ”Der er rigtig mange gode navne på programmet, og vi regner da med at se de fleste koncerter. Men vi er lige så meget kommet for hyggens skyld,” pointerer Marianne. Søstrene er på Samsø Festival for allerførste gang, og de har kun ros til overs for Samlejr-konceptet: ”Der er styr på det hele lige fra man kommer til færgen i Hou, hvor rederiets folk står klar til tage sig af ens bagage, til man får udpeget sit opslåede telt i lejren,” forklarer Charlotte.

Samlejren ligger lidt væk fra den store teltlejr, og der er da også mere ro her, hvilket Marianne og Charlotte sætter pris på: ”Her er pænt og ordentligt, hjælpsomme frivillige og god plads, så man også kan trække sig lidt tilbage og slappe af med en bog eller et blad,” fortæller Marianne. ”Festivalen er for os en alternativ ferieform, hvor vi kan kombinere musik og fest med ture rundt på øen. Vi tager til stranden, shopper i Ballen og spiser et par frokoster. Det er også en dejlig måde at møde andre mennesker på, for her taler man på tværs af jobtitler, uddannelse, alder og geografi. Det er rart, at der både er plads omkring en og plads til alle,” slutter Charlotte.

SAMSØ FESTIVAL

  • Samsø Festival afholdes altid i uge 29.
  • De sidste par år har der været udsolgt af billetter.
  • Samlejr-området er en lukket camp, hvor der er borde-bænkesæt og stikkontakter til rådighed.
  • I pakken får du et tunneltelt med to kabiner, der er slået op, når du kommer. Teltet er stort nok til fire personer. Teltet erhverves til ejendom, så du kan tage det med ved afrejse.
  • Hver morgen fra og med onsdag til og med lørdag er der morgenmadpakke med i købet af et Samtelt i Samlejren.
  • Samtelt kan købes som tilkøb til 4-dages, familie- eller handicapbillet.
  • Se mere på www.samfest.dk

Senest opdateret: 27/01/2021 16:38