Energi Ø, Livet på Samsø, Mit Samsø

En lille frisk fisk i både rent og beskidt vand

Samsøvirksomheden Acowa har specialiseret sig i at levere intelligent vandovervågning til landets forsyningsvirksomheder.

For Acowa er vand grundlaget for den spirende forretning, virksomheden er ved at bygge op på Samsø.

Kort fortalt udvikler Acowa forskellige instrumenter og pc-applikationer, der holder styr på vandet. Både det rene vand, der ryger ud i vandhanerne fra vandværkerne, og det beskidte vand, der ryger retur som spildevand. Ved at holde vandet under opsyn, sikrer Acowas produkter en mere intelligent og energibesparende transport af vand fra a til b. Der er altså både penge og miljø at spare ved at holde øje med vandet, og det er noget, de kommunale forsyningsselskaber rundt omkring i landet kan lide. Derfor klarer den lille samske virksomhed sig rigtig godt på et marked, hvor giganten Grundfos ellers tager sin del.

”Vi er ret små på markedet, og det tror jeg, vores kunder godt kan lide. Hos os får du ingen automatisk telefondame i røret, der siger ’du er nu nummer…10 i køen’. Det er enten Jakob eller mig, der tager telefonen,” forklarer Lindy Larsen, der er udviklingsingeniør, og som trækker på flere års erfaring fra vand- og spildevandsbranchen.

Fordele ved Samsø
Lindy startede Acowa op på Samsø i 2015. Han havde på det tidspunkt boet på øen i 12 år, og derfor var det naturligt, at virksomheden også skulle ligge på øen. Placeringen midt ude i vandet giver ingen problemer, vurderer han:

”Alt vores arbejde er jo på en pc, og det færdige produkt er en fil, som vi kan sende over til vores søsterselskab i Roskilde. Og så synes jeg, det er en stor fordel, at alle kender alle på Samsø. Vi ved, at vi bare skal ringe til Brian, når vi mangler en ledning eller en sikring. Så kommer han forbi med det.”

”Og så er Samsø et godt sted at afprøve vores teknologi. For der kommer jo ikke vand fra nabokommunerne og forstyrrer. Derfor kan vi lave ret præcise målinger,” supplerer Jakob Hvitnov, der også er udviklingsingeniør og sluttede sig til Acowa i 2017.

Endelig er Samsø altid en god indgangsvinkel, når der skal nye kunder i nettet, mener Jakob:

”Kunderne vil altid snakke om Samsø. Det er jo fordi, de fleste kender Samsø og har et godt forhold til øen.”

• Acowa laver intelligente løsninger til at styre vand. Virksomheden har hovedkontor på Samsø, hvor produkterne bliver udviklet. Herefter bliver produkterne distribueret gennem et søsterselskab i Roskilde.
• Acowas bestseller er et styringssystem med navnet Spider, som kan overvåge vandet i eksempelvis pumpestationer og sørge for, at vandet bliver styret på bedste vis både økonomisk og miljømæssigt.
• Udover Spider’eren har Acowa en række andre instrumenter med dyreklingende navne som Turtle, Frog og Gekko i produktkataloget.

Senest opdateret: 12/08/2020 10:26