Kunst og kultur

25 år i musikkens tjeneste

Du finder den over det hele, musikken. Under divanen i hyggestuen. Bag barens kulørte flasker. I kyssekrogen ved dametoilettet. Selv ’Rocko’ ved indkørslen byder os velkommen med refrænet ”Hey hey, my my. Rock and roll can never die”.


Forelskelse forpligter

Vi er selvfølgelig på Danmarks eneste Rockhotel i Brundby, som i 2020 kan fejre 25-års jubilæum. I dag står hotellet smukt og velholdt i sine skærgårdsrøde rober, men tilbage i 1994 var det en helt anden sag. ”Det var kærlighed ved første blik, da jeg så det charmerende og meget forsømte hotel. Heldigvis, for der skal en god portion kærlighed til, når man kaster sig ud i sådan et projekt,” fortæller Turid ”Guf” Hanevold Nielsen, der købte det faldefærdige hotel i kompagniskab med bl.a. musikeren Poul Krebs og fiskeren Lærke fra Samsø.

Kærlighed gør det ikke alene, når man skal sætte et stort, gammelt hotel i stand, og hver eneste dag i otte måneder knoklede Guf med pensel og hammer fra kælder til kvist. ”Alt blev revet ned og pudset op, og på den måde fik jeg mulighed for at bære min egen stil og sjæl ind i bygningen,” forklarer hun.

Hotellet er ikke bare et hotel med en stribe værelser og en morgenmadsbuffet. Det er en kulturinstitution og en livsstil for Guf og hendes søn, Rasmus, der driver hotellet. ”Fra starten var det tanken at skabe et sted til, for og med musik. Et sted, hvor gæster fra nær og fjern kunne få gode, intime koncertoplevelser og et sted, hvor musikere kunne skrive, øve og udvikle sig,” forklarer Guf, der kan se tilbage på et kvart århundrede, hvor Rockhotellet har lagt scene til over tusind koncerter, sangskriver-workshops, øvelejre og meget andet i musikkens tegn.

Vejen til en musikers hjerte…
Rockhotellet var dog ikke det første sted, hvor Guf gjorde sig bemærket i musikkredse. Siden midten af 80’erne og helt frem til 2013 forkælede hun de optrædende på Skanderborg Festival med lækker mad. ”Ja, hun gjorde meget mere end det. Hun var festivalens ukronede værtinde og en væsentlig del af den kærlige ånd, der prægede Smukfest. De fleste i det danske musikmiljø kender Guf, og derfor var det også helt oplagt, at hun kastede sig over det vilde projekt på Samsø,” fortæller Søs Fenger.

Søs spillede sin første koncert på Rockhotellets lille scene i 2005, ”men allerede da Guf og Poul begyndte at snakke om planerne, syntes jeg det var en kæmpe ting,” husker Søs, der har et særligt nært forhold til Samsø. ”Jeg er kommet på øen, siden jeg var otte år. Min mor, Tulle, købte Karetmagerens hus i Nordby, som hun i de første 15-20 år brugte som sommerhus, inden hun flyttede permanent herover”.

Blandt familie og venner
Mange musikere har gennem tiden hyldet Rockhotellet for dets særlige stemning, og Søs har da heller ikke andet end roser til overs: ”Det betyder så meget for mig og for os som band at komme på hotellet. Rasmus og Guf inviterer en indenfor på en sådan måde, at man føler sig som en del af familien. Her er trygt og rart og i løbet af en lang turné er dagene på Rockhotellet den eneste mulighed, hvor vi i bandet rigtigt kan hygge os med hinandens familier”.

Trygheden forplanter sig hele vejen op på scenen, fortæller Søs: ”Brundby Rockhotel er et helt magisk sted at optræde. Fordi salen er så lille og fordi publikum nærmest sidder med oppe på scenen, så er der et nærvær uden lige. Vi tillader os selv at være mere løsslupne og eksperimenterende, fordi stedet har skrællet nervøsiteten af os. Det kan publikum selvfølgelig mærke, de holder sig heller ikke tilbage, og det skorter ikke på sjove tilråb her på Rockhotellet”.

En rockstjerne værdig
Rundt om på hotellets vægge hænger et utal af plakater, fotos og anden memorabilia – de fleste udstyret med autografer og personlige hilsener til Guf og Rasmus – der vidner om de mange danske og udenlandske musikere, der har lagt vejen forbi hotellet. ”Vi lægger vægt på at præsentere både etablerede og upcoming navne, og vi stræber efter at have 50 koncerter fordelt over hele året. Det er ambitiøst på en lille ø, men der er heldigvis god opbakning, og rigtig mange mennesker rejser til Samsø en dags tid eller to i forbindelse med vores koncerter,” fortæller Rasmus.

En stor del af koncertgæsterne vælger at overnatte på hotellet, og her bliver de allerede i bookingsystemet behandlet som en rockstjerne. ”Ja, vores bookingsystem består af en fastnettelefon og en stor Mayland-kalender. Vi vil rigtig gerne tale med vores gæster, så vi kan placere dem bedst muligt på hotellet. Det er også vigtigt at forklare, at der den og den dato er livemusik, så vi undgår kedelige tilfælde, hvor en gæst har sat næsen op efter en stille aften og så bliver mødt af Tim Christensen for fuld udblæsning,” forklarer Rasmus med et smil.

Om Brundby Rockhotel

  • Brundby Rockhotel åbnede i maj 1995
  • Hotellet råder over 27 værelser/ lejligheder, hvoraf mange har navne fra musikkens verden. Du kan bl.a. overnatte i ”Flower Power”, ”Gasolin” og ”Stairway to Heaven”
  • Der er plads til ca. 200 publikummer i salen
  • I 2002 overraskede Gary Brooker fra Procol Harum hotellets gæster, da han i strømpefødder spillede ”A Whiter Shade of Pale” på det gamle harmonium i hotellets morgenmadsrestaurant. Blandt de måbende tilhørere var Bill Wyman fra Rolling Stones
  • Musikprogrammet offentliggøres løbende på www.brundby-hotel.dk

Senest opdateret: 06/05/2020 10:38