Kunst og kultur

Festivalens fantastiske Frank

Frank Megabody bevæger sig hjemmevant rundt på festivalpladsen og hilser hjerteligt til højre og venstre. At alle kender Frank, er der ikke noget at sige til, for i 2023 kunne han fejre 30 år som konferencier på Danmarks hyggeligste festival.

Af Ida Hauge Oberbossel

Da Frank startede karrieren som festivalkonferencier for 35 år siden, havde han ikke forestillet sig, at han stadig skulle stå på scenen så mange år senere. Alligevel har han nu tilbragt 30 år og nærmest halvdelen af sit livs somre på Danmarks hyggeligste festival. En Samsø Festival uden Frank kan derfor synes noget nær umulig.

Glædeligt gensyn
”ER I KLAR?!” brøler Frank fra scenen. Det er publikum. Frank indtager scenen i sin farvestrålende skjorte, og er godt i gang med at varme publikum op til festivalens første koncert. Den kulørte påklædning, der efterhånden er blevet Franks vartegn, bliver der tænkt meget over: ”Mange tror, det er helt tilfældigt, det jeg har på, men jeg går faktisk meget op i, at tøjet skal matche og se ordentligt ud,” fortæller Frank, da vi tidligere på festivalens åbningsdag mødes til en snak om årets jubilæum.

Vi er dårligt kommet ind på festivalpladsen, før folk kommer løbende for at hilse på Frank, og hver gang kvitterer han med et stort smil og en kæmpe krammer. Gensynsglæden med de frivillige venner er stor, og som Frank selv siger: ”Jeg har jo kendt nogle af de her mennesker i over 30 år, og vi har været igennem mange af livets store begivenheder sammen – forelskelser, dødsfald, sygdom og en masse andet”. Imens Frank hører det sidste nye fra de frivillige, kan han ikke dy sig for at spørge, om de når at blive klar til åbningen i eftermiddag. Frank, der først plejer at ankomme kort inden festivalens start, har nemlig med bekymring lagt mærke til, at her blot fem timer inden festivalens start fortsat bliver knoket løs på festivalpladsen. Men der er ingen grund til bekymring, forsikrer vennerne. De følger tidsplanen, og de når det jo hvert år. Spørger man Frank, så er der ingen tvivl om vigtigheden af de frivillige kræfter: ”Man kan ikke lave en festival uden frivillige og foreninger. Uden frivillige er der ingen festival, så deres hårde arbejde skal vi være meget taknemmelige for.”

Som vi bevæger os videre ind på festivalpladsen, fortæller Frank, at hvor andre festivaler har haft fokus på at vokse sig større, så skal Samsø Festival prise sig lykkelig over at have en naturlig begrænsning i form af arealstørrelse og antallet af færgebilletter og gæster, der kan komme til øen. ”På den måde kan festivalen fokusere på at blive bedre og bedre,” forklarer han og uddyber: ”Når man har valgt at kalde festivalen for Danmarks hyggeligste, så forpligter det. Og der har Samsø Festival været rigtig gode til at skabe en masse små, hyggelige rum”.

Samsø er hjem
I 2023 er det dog ikke kun det meget fornemme jubilæum, Frank kan fejre på festivalens åbningsdag. Det er også hans 65-års fødselsdag. Og sådan har mange af Franks store livsbegivenheder gået hånd i hånd med festivalen. Fra festivalscenen har han nemlig fejret sin 40-, 50- og 60-års fødselsdag, lige som han også har mødt sin kone på festivalen. I 2024 har parret sølvbryllup, og der er naturligvis ikke andre tænkelige steder at fejre de 25 års ægteskab end på Samsø, hvor de mødte hinanden.

Derfor er der heller ikke noget at sige til, at Samsø Festivalen er ganske særlig for Frank: ”Når jeg skal på Samsø Festival, er det som at komme hjem,” fortæller han smilende og fortsætter: ”I år er det min sidste festival for denne sæson, og det er bare en rigtig fin afslutning på sommerens jobs”. At Frank føler sig hjemme på Samsø, er ikke til at tage fejl af, når han sidder på sin faste plads i veloursofaen i skurvognen nær scenen. Pladsen tæt ved vinduet har frit udsyn til scenen, så Frank hele tiden kan følge slagets gang og springe til, når en kunstner skal på scenen. ”Under festivalen er det her en slags hjem for mig,” fortæller Frank grinende. ”Med de lange arbejdsdage på festivalen så er det dejligt og nødvendigt at have sådan en oase at trække sig tilbage til, så jeg kan slappe af og lade op, inden jeg skal på scenen og være på”.

Når enden er god
Som festivalens åbning nærmer sig og Frank skal hjem og gøre sig klar, falder snakken på fremtiden. ”Når jeg tænker på, at det hele slutter en dag, så overlever jeg nok ikke at stå på scenen. Men festivalfamilien og det netværk af mennesker, der er på festivalen, de betyder meget for mig, og det er dem, jeg kommer til at savne,” erklærer Frank med en snert af sørgmodighed i stemmen. Enden på jobbet som konferencier er dog ikke kommet endnu, i hvert fald ikke, hvis det står til Frank selv. ”Hvis både jeg og festivalen holder, til jeg bliver 70, så har jeg tænkt, at det vil det være et fantastisk punktum i min karriere,” fortæller han og afslører, at han allerede har tjekket kalenderen, og fundet frem til, at den fremtidige 70-års fødselsdag også skal fejres på scenen, da den endnu engang falder på en festivaldag. Frank, der stadig føler sig frisk og fuld af energi, tilføjer dog kækt med et blink i øjet: ”Altså, hvis jeg vel og mærke er pensionsmoden til den tid”.

FRANK WESTERGAARD DAMGAARD

  • Født 19. juli 1958 (65 år)
  • Har gjort karriere som festivalkonferencier, sanger, showman, sangskriver og børneunderholder.
  • Går under kunstnernavnet Frank Megabody
  • Har været konferencier på Samsø Festival siden 1992
  • Blev i 2009 medlem af Skanderborg byråd for Socialdemokraterne og arbejder i dag som Viceborgmester i kommunen.

Læs mere om Samsø Festival på www.samfest.dk

Senest opdateret: 14/07/2024 12:40