Kunst og kultur

Bæredygtige kulturdrømme

”Søholm Opera – Kulturelt kraftcenter, Koncerthus og Permakulturhave på Samsø” er visionen om at skabe et kulturelt kraftcenter af internationalt format, hvor stærk lokal forankring og re-generation af mennesker og samfund går op i en højere enhed med bæredygtig kultur, natur og arkitektur.

“Vi kalder det for ‘Det Store Projekt’”, forklarer administrerende direktør for Søholm Opera, Mike Bracegirdle, med begejstring.

Fra Nordlondon til Nordsamsø
I december 2014 pakkede operasangerne Lise Christensen og Mike Bracegirdle deres jordiske gods, deres 7-årige søn og trefarvede kat i Nordlondon og satte kurs mod Nordsamsø. De havde kort forinden købt ejendommen Søholm mellem Maarup og Nordby med drømmen om at plante et lille stykke af England i form af ‘haveopera’ i den samske muld. Haveopera som man kender det fra f.eks. Glyndebourne i Sydengland, der kombinerer store musikalske oplevelser med picnics i skønne omgivelser.

Parret grundlagde Søholm Opera i 2015, og mens der blev sunget og optrådt rundtom i landet og verden, blev der søgt om tilladelser hos Samsø Kommune og Aarhus Stift, lagt permakulturhaveplaner og talt med arkitekter. Den oprindelige drøm om engelsk haveopera fik hurtigt, og i takt med udviklingen både på Samsø og i verden, en bæredygtig og re-generativ vinkel.

Søholm Operas Støtteforening blev stiftet i begyndelsen af 2017 og gjorde det i endnu højere grad muligt at arrangere koncerter, festivaler, events, workshops, kor og sangbørnehaver på Samsø. Nu og her.

“Støtteforeningen er blevet til samtidig med arbejdet på Det Store Projekt,” fortæller Lise, som er Søholm Operas kunstneriske leder og primus motor bag events gennem de sidste fem år. “Vi vidste, at det ville blive en lang proces at skabe vores drømmested, og vi var ivrige efter at komme i gang med det, der er essensen af vores drøm – at gøre klassisk sang og musik tilgængelig for alle og at skabe fællesskab om kunsten på et helt unikt sted uden at gå på kompromis med kvaliteten”.

Det Store Projekt
Søholm Opera har i 2020 fået den endelige tilladelse af Samsø Kommune til at bygge verdens første CO2-neutrale koncerthus, anlægge en permakulturhave og etablere et kulturelt kraftcenter.

Projektet bliver et unikt og enestående eksempelprojekt af høj kvalitet og en grøn helhedsløsning, hvor kunst og bæredygtighed tænkes sammen fra byggeri og organisering til drift, økonomi og samarbejder. Et projekt der er bæredygtigt klimamæssigt, økonomisk og menneskeligt set.

“Koncerthuset skal have en suveræn akustik for at kunne tiltrække de allerbedste musikere fra Danmark og resten af verden. Huset og haven, med amfiteater, ‘dome’ og sø, skal både hver for sig og sammen fungere som et multifunktionelt og fleksibelt venue, der kan tiltrække nationale og internationale virksomheder, institutioner og uddannelsesinstitutioner til konferencer, kurser, uddannelse, fordybelse og kulturelle formål. Samtidig bliver stedet i høj grad til brug i og af lokalsamfundet,” forklarer Mike.

Det Store Projekt harmonerer perfekt med den grønne og bæredygtige fortælling om Samsø, alle kender, og bakkes op af bl.a meteorolog Jesper Theilgaard og tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl, Samsø Kommune samt virksomheder, foreninger og organisationer på Samsø og i resten af landet.

Hvorfor på Samsø?
“Der er noget magisk ved Samsø. Ud over øens åbenlyse tiltrækning i form af skøn natur og caribiske strande, kræver det dedikation at tage hertil. Det kræver planlægning, og magien starter netop og allerede ved at beslutte sig for at tage hertil. Når man booker overfarten. Mens man venter på at køre om bord på færgen – det at man må stoppe op og lade sig føre det sidste stykke. Uden kontrol. Da vi i London gik rundt og lagde skumle planer for et nyt liv og drømmen om et ‘sansernes koncertsted’, kunne vi bestemt have valgt at lægge det tæt på Aarhus eller København eller et helt andet sted i verden. Men Samsø lokkede med noget nyt og uventet af næsten græsk-mytologisk karakter. Her vælger man resten af verden fra, her rejser man via havets mystik til en retræte, en anden verden. Samsø kan noget andet end andre steder og var og er derfor oplagt til vores projekt,” filosoferer Lise.

Parret mærker da også, at ‘Samsø-effekten’ spiller en stor rolle, når nogle af landets fineste og dygtigste musikere og sangere bliver inviteret til at optræde her. “Vores kære kolleger er ligefrem ivrige efter at optræde for og med os, og selvom Mike og jeg er hyggeligt og godt selskab, er det tydeligt at selve øen trækker enormt – og mere,” smiler Lise.

  • Mike og Lise har de sidste to år været i gang med en forundersøgelse med hjælp fra konsulentfirmaet The_Crowd og C.F. Møller Architects. Forundersøgelsen fremlægges for fondene i løbet af 2021.
  • Hvis det hele flasker sig, håber Lise og Mike at kunne påbegynde byggeriet i 2022 eller 2023.
  • I koncertsalen bliver der plads til 350 siddende publikummer. Salen indrettes på en måde, så der er plads til mange forskellige slags aktiviteter – fra bryllupper til Beethoven.
  • Koncerthuset og kunstnerboligen tegnes af C.F. Møller Architects, som gør brug af CO2-neutrale og bæredygtige materialer og de nyeste grønne teknologier.
  • Den spiselige permakulturhave er designet af Birgit Rothmann og Cecil Rye Olsen med vægt på biodiversitet. Permahaven bliver (også) en attraktion i sig selv med adgang for offentligheden.
  • Amfiteatret, med en diameter på ca. 15 meter, gør det muligt at arrangere en bred vifte af udendørs begivenheder.
  • I amfiteatres volde bygges der et par Hobbithuse – til udlejning og som kunstnerboliger. Mikes efternavn, Bracegirdle, bæres i øvrig af en Hobbitslægt i Ringenes Herre!
  • ‘Domen’ vil blive indrettet som en lille café og med mulighed for at sidde og arbejde, hvis man har brug for det under sit ophold på Samsø.
  • I 2021 kan du se frem til flere storslåede musikalske oplevelser med Søholm Opera og deres venner. Se Søholm Operas Støtteforening events på soeholmopera.com og VisitSamsøs begivenhedskalender.

Senest opdateret: 15/03/2021 12:14