Kunst og kultur

Kunstnerisk rummelighed

På hovedgaden i Mårup ligger et lille galleri. Galleriet er nemt at overse, men det vajende banner med teksten ”Udstilling” gør opmærksom på den lille perles tilstedeværelse.

Taknemmelig tilstedeværelse
Man mærker tydeligt formand og kunstner Gurli Hansens engagement, som hun stolt finder Mårup Galleriets allerførste gæstebog frem. ”Gruppen bag galleriet havde sin begyndelse i 1980. Dengang hed det ’Galleriet ved Postkassen’, og det var det første udstillingssted på Samsø,” fortæller hun og fortsætter: ”Galleriets første fernisering fandt sted juni samme år, hvor 12 medlemmer af gruppen udstillede deres værker for hele 300 besøgende”.

Galleriet, der i dag kendes under navnet ’Mårup Galleriet’, blev stiftet af brugsuddelerparret Lili og Hermann Kristensen, som havde en stor interesse i kunst. Parret købte den gamle brugsbygning, og sammen med lokale kunstnere fik de etableret ’Mårup Gruppen’, der i dag betragtes som den ældste kunstnersammenslutning på Samsø. ”I dag er bygningen ejet af bestyrelsen for Dagli’Brugsen i Mårup, som stiller lokalet til rådighed for Mårup Gruppen på meget favorable vilkår, og det er vi meget taknemmelige for,” fastslår Gurli.

Mageløs mangfoldighed
Sidste år kunne galleriet fejre 40-års jubilæum, og i de 41 år, der er gået, har galleriets lokale dannet ramme om utallige udstillinger. ”Det er både kunstmæssigt og menneskeligt et meget rummeligt galleri. Lige nu har vi f.eks. en udstilling, hvor 15 lokale kunstnere viser værker i bl.a. akvarel, akryl, stentøj, collage, skulptur m.m. Det er fantastisk at kunne samle så mange mennesker og stilarter i et lokale,” forklarer Gurli.

Galleriet har haft stor betydning for de lokale kunstnere på Samsø, forklarer Gurli: ”Galleriet har været med til at stimulere kunsten på Samsø, og har givet mange samske kunstnere mulighed for at udstille. Ens første galleriudstilling er en stor oplevelse, man husker tilbage på, og vi er glade for, at Mårup Galleriet er en del af disse minder”.

Senest opdateret: 20/04/2024 03:45