Kunst og kultur, Turistinformation

Kulturen i centrum

Midt i Tranebjerg troner en smuk bygning fra år 1900 med det lige så smukke navn; Anton Rosen Huset. Huset rummer øens turistinformation, vielsesrum til borgerlige vielser, mødefaciliteter samt højloftede, statelige rum til udstillinger.

Her kan gæster få information om Samsø, de kan hente brochurer og kort, købe alt fra bøger og plakater til drikkedunke og i tillæg opleve skiftende udstillinger i husets lokaler.

Kunst og kultur prioriteres på Samsø
Huset er oprindeligt opført som teknisk skole, og arkitekten bag, Anton Rosen, var inspireret af jugendstilen. Han holdt sig ikke tilbage med pynt og detaljer, som hører stilen til. Helle Griebel Anesen er forvaltningschef for Børn, Unge og Kultur i Samsø Kommune, og hun er stolt af de unikke muligheder, huset tilbyder. ”Huset er noget særligt,” fortæller Helle. ”Med sin markante æstetik, formidlingsfaciliteter og beliggenhed er Anton Rosen Huset et oplagt udstillingssted og et levende vidnesbyrd om, at kultur og kunst prioriteres og spiller en stor rolle på Samsø. Alle kan søge om at udstille i Anton Rosen Huset, og i Kulturafdelingen er vi særligt stolte over, at vi som kommunal forvaltning kan tilbyde udstillingsfaciliteter til øens borgere og øvrige interesserede”.

Helle er begejstret for at kunne kombinere turistinformationen med et lige så vigtigt område på øen, nemlig kulturen. ”Jeg oplever, at det skaber en god synergieffekt at have VisitSamsø og udstillingslokaler under samme tag, og samtidig er det muligt at starte besøget på Samsø med en oplevelse”.

For enhver smag
Den Kulturelle Styregruppe beslutter, hvilke udstillinger der tilbydes i Anton Rosen Huset. Der er stor åbenhed for utraditionel brug af lokalerne. Ud over kunstudstillinger er der events og udstillinger af sproglig, antropologisk, litterær og musikalsk art. ”Vi får ansøgninger af både kulturhistorisk og kunstnerisk karakter, og der er også i år noget for enhver smag,” lover Helle, der selv får en oplevelse til hver udstilling.  ”Udstillernes energi, begejstring og engagement gør hver gang stort indtryk på mig. Alle udstillinger har deres eget særpræg, men fælles for dem alle er entusiasmen og ildhuen, der ligger bag”.

Kunst og kultur er dannelse
Ulla Enevoldsen, der bor i Sildeballe, er både udøvende kunstner og forkvinde for Den Kulturelle Styregruppe. ”Som kunstner er jeg vildt begejstret for de fantastisk smukke rum i Anton Rosen Huset. Det er en flot bygning at blive inviteret ind i. Jeg synes, det er spændende at arbejde med udstillinger i huset, da man skal have værker til at spille sammen med farver, vinduespartier og stor loftshøjde”.

Ifølge Ulla lykkes mange udstillere med at bruge rummene optimalt. Ulla husker særligt en udstilling, hvor øens skoler præsenterede elevværker: ”Det var en virkeligt fin udstilling, og det gav liv til huset. Eleverne tog deres forældre med til fernisering, og hele huset vrimlede med børn, der var optagede af kunst. Jeg mener, vi skal satse mere på at involvere børn i kulturelle og kunstneriske aktiviteter i hverdagen. Kunst skal være en del af deres forestillingsverden, og det er en vigtig del af børns dannelse”.

Som forkvinde i Den kulturelle Styregruppe har Ulla mange visioner for arbejdet med udstillinger i Anton Rosen Huset. ”Vi skal i styregruppen selv tænke lidt ud af boksen og udfordre vores antagelser om kunst og kultur, når vi planlægger årets udstillinger”. Ulla er dog enig med forvaltningschefen i, at indkomne ansøgninger skal vurderes ud fra originalitet, æstetisk og udstillingsmæssig kvalitet samt tilknytningsforhold til Samsø – og, ikke mindst, at der er masser af spændende udstillinger i støbeskeen i Anton Rosens Huset.

 

  • Der er udstillinger i Anton Rosen Huset stort set hele året, og du er velkommen i VisitSamsøs åbningstid. Der er fri entré.
  • Den Kulturelle Styregruppe bestræber sig på at have planlagt seks til otte udstillinger et år forud.
  • Har du spørgsmål vedrørende udstillinger i Anton Rosen Huset, kontakt da kulturforvaltningen på tlf. 2520 8815.
  • Du kan se udstillingskalenderen på VisitSamsøs hjemmeside.

Senest opdateret: 25/02/2021 13:19