Kunst og kultur

Der er noget særligt ved køer

I den sydlige udkant af Nordby bliver man budt velkommen af to magelige køer på et skilt. Og af Gurli Hansen, der elsker farver, streger, gæster, godt humør og ikke mindst køer.

 

Fra motorlarm til malerpensel
Gurli har i størstedelen af sit liv hjulpet sin mand med at holde Samsø godt kørende, og endnu kan man høre lyden af svensknøgler og kompressorer fra værkstedet, hvor Sven-Erik, eller Bilpensionisten, som han kalder sig, pusler rundt.

I slutningen af 1980’erne meldte Gurli sig til et akvarelkursus hos den lokale kunstner Ulla Fredsøe. ”Der var mange skønne mennesker på det kursus, bl.a. et par meget dygtige keramikere, og holdet blev sammen i flere år. Det stod mig hurtigt klart, at det med farver og former faldt mig nemt, og det gav mig lyst til mere,” fortæller Gurli om starten på malerkarrieren.

Senere supplerede hun de tekniske kompetencer ved bl.a. Aarhus Kunstakademi, hvor akvarelteknikken blev udvidet med akryl og portrættegning. ”Langt de fleste amatører, som jeg også selv var dengang, kan kun nå til et vist punkt, og så går det hele i stå. For at komme videre, skal der lægges teori til kreativiteten,” forklarer Gurli.

Selvstændighed og samtale
Fra sin tid som medhjælpende hustru og tankpasser havde Gurli masser af erfaring med virksomhedsdrift, så da hun for godt 10 år siden fik mulighed for at blive selvstændig, sprang hun ud i det. ”Da vi lukkede tankstationen og bevægede os mod pensionen, var det oplagt at gøre maleriet til en forretning. Jeg holdt og holder rigtig meget af at male, men har ikke nok i at stå og fordybe mig i enrum. Jeg har brug for at snakke med folk,” fortæller Gurli.

På det tidspunkt havde Gurli masser af erfaring på paletten og var blevet en integreret del af det samske kunstnermiljø. ”Det var et skulderklap, da jeg i 1992 blev optaget i kunstnersammenslutningen Mårup Gruppen, og jeg er ydmyg og glad for al den glæde, mit maleri dagligt giver mig, og alle de skønne mennesker jeg har lært at kende ad den vej,” forsikrer Gurli.

Koens rolige gemyt
Gurli forklarer, at hun tager sig mange friheder som kunstner: ”Jeg bevæger mig gerne fra tusch over akvarel til olie. Og mine motiver spænder fra stilleben over landskaber til portrætter af mennesker og dyr”. Særligt sidstnævnte – dyrene – er et yndet tema, som Gurli gang på gang vender tilbage til.

”Som barn havde vi køer på gården hjemme i Stauns, men dengang turde jeg slet ikke gå ind til dem. Det gør jeg sådan set stadig ikke, men jeg har alligevel et nært forhold til dem. Køer er nysgerrige og rolige dyr, og de kommer ofte hen til en, for at få en sludder. Køerne finder ofte vej til mine akvarel/tusch-malerier, og det er efterhånden blevet mit signaturmotiv,” forklarer Gurli

Gæstens helt eget dyr
Værkstedsgalleriet i Nordby er næsten altid åbent, og folk er meget velkomne, uanset om de vil se på kunst, snakke eller selv begive sig ud i pensler og farver: ”Jeg har ingen faste åbningstider, men døren er som regel åben, når jeg selv er hjemme, hvilket jeg er det meste af tiden. Og ellers kan man jo bare ringe. Her er alle velkomne – børn, familier, voksne og gamle,” opfordrer Gurli.

Ved siden af sin udstilling tilbyder Gurli også at give enetimer, hvor man for kr. 400,- pr. time får en introduktion til teknikker og farvelære og går ud af døren med sit helt eget hjemmelavede kunstværk, der typisk er en tuschtegning eller akvarel med dyremotiv. ”Både børn og voksne synes det er spændende og sjovt, og særligt børn kan folde sig ud, når de er uden deres forældre. Alle holder også meget af at få sit helt eget får, en høne eller en ko med sig hjem fra ferien på Samsø,” slutter Gurli.

Gurli Hansen
• Født på Samsø og har aldrig boet andre steder
• Medlem af Mårupgruppen siden 1992
• Medlem af KOKS siden 2006
• Med i bogen ”101 kunstnere” fra 2012
• Læs mere på www.kunstogkultursamsoe.dk

Galleriværkstedet Maleriet
• Landevejen 37, Nordby
• Der skiltes med ”Åbent” ved vejen – ellers ring

Enetimer
• Prisen for enetimer er kr. 400,- pr. time
• Børn skal have 1 time, voksne 2
• Prisen inkluderer materialer
• Kontakt Gurli, for at aftale tid

Senest opdateret: 05/08/2020 12:58