Kunst og kultur

Cobra-kunstnere i Nordby

I sommeren 1943 opholdt de to brødre, kunstnerne Asger Jorn og Jørgen Nash, sig i Nordby på Samsø. Cobra-kunstnere “indtog” øen. De havde følgeskab af maleren Ejler Bille og hans kone, maleren Agnete Therkildsen og billedhuggeren Robert Jacobsen og dennes kone.

Der blev arbejdet ihærdigt – nogen indenfor, mens andre tog ud i naturen med staffeli og malergrej, og det fortælles, at huset efterhånden var fyldt godt op med malerier, selvom flere også blev kasseret undervejs. Også et af Robert Jacobsens kunstværker skulle have endt sine dage på øens losseplads.

Økonomien var knap i den lille kunstner-koloni, så derfor blev en del af malerierne brugt til at forære væk i bytte for købmands- eller slagtervarer. Det gik imidlertid ikke altid så let, og når det lykkedes, var det måske mere af barmhjertighed fra køberens side end af interesse og forståelse for den nymodens kunst, der blev handlet. Men når én af dem havde heldet med sig, var der til gengæld mad på bordet til alle og fest og glade dage, og det gik ikke altid stille for sig – sikkert til nogen ærgrelse for byens borgere, der skulle tidligt op næste morgen.

Det skulle siden vise sig, at tre af de fem kunstnere – Jorn, Nash og Bille – fem år senere blev medlem af den internationale COBRA-bevægelse, der som kun få kunstbevægelser har betydet så meget for kunstens udvikling – ikke kun i Danmark men også i Europa. Asger Jorn var i øvrigt en af bevægelsens medstiftere.

Fakta:
Den 8. november 1948 grundlagde 6 kunstnere COBRA: Jorn, Appel, Constant, Corneille, Noiret og Dotremont. Bevægelsen fungerede som en sammenhængende gruppe i kun 3 år og blev opløst i 1951

Senest opdateret: 12/08/2020 13:07