Kunst og kultur

Far til tusindvis af farverige landskaber

Kunstmaler Jeppe Jeppesen betragter sine malerier som sine egne børn. Derfor er det vigtigt, at de bliver sendt godt af sted til nye ejere. Ellers beholder han hellere malerierne for sig selv.

Jeppe Jeppesen placerer et fyldt ringbind på hjørnet af det fyldte arbejdsbord i indendørsafdelingen af hans værksted. Ringbindet er fyldt med fotografier og hilsener fra tidligere kunder.

”Folk er rigtig flinke til at sende mig en hilsen sammen med det billede, de har købt. Det gør mig rigtig glad. Malerierne er jo på en måde mine børn. Jeg lægger så meget i dem, og så er det dejligt at se, at de er kommet op at hænge et sted, hvor de vækker glæde,” forklarer Jeppe, imens han begejstret bladrer i ringbindet. For hver side bryder han ud i et smil og fortæller en lille anekdote om den enkelte kundes besøg i værkstedet. Fem fyldte ringbind vidner om, at Jeppe er en produktiv kunstner. Og det er endda langt fra alle malerier, der ender som salgsobjekter. Mange af malerierne hænger i boligen, der ligger i forlængelse af værkstedet i Mårup. Han finder et lille, kvadratisk landskabsmaleri frem og aer det blidt på rammen:

”Det her maleri var egentlig sendt afsted til et galleri. Men da jeg så det hænge der, fortrød jeg og sagde ”nej, det maleri vil jeg komme til at savne”. Og så måtte det med hjem igen. Det er ikke første gang, jeg har prøvet det.”

Drama i Stauns
Jeppe er egentlig uddannet gravør. Den sidste af slagsen i Danmark inden gravør-arbejdet blev maskinelt. Siden har han skiftet graveringsarbejdet ud med oliemalerier. Her er det især dramatiske naturlandskaber, der bliver malet frem. Han elsker naturen på Færøerne og Grønland, men også Samsøs natur er god inspiration, som han selv efter 26 år på øen ikke bliver træt af:
”Naturen på Nordsamsø er smuk men også overraskende og skiftende, og jeg har 10-12 steder, jeg bliver ved med at vende tilbage til,” fortæller han. Stauns Fjord er især et yndet motiv, og han finder to forskellige malerier frem, for at vise hvorfor. Det ene motiv er i lyse farver med en klar himmel, imens himlen på det andet maleri ligner et helt lille drama i sig selv med en mørk himmel og et uroligt hav.

Han kigger lidt på det lyse maleri og ryster lidt på hovedet og erklærer, at han ikke er helt tilfreds med det. Sådan er det i øvrigt tit med malerierne. Han maler dem først én gang, og så får de en tur igen på et andet tidspunkt. Nogle gange flere år senere.

”Det sværeste ved at male er faktisk at forenkle et værk så meget som muligt. Det har været lidt af en livskamp og noget, jeg hele tiden er opmærksom på.”

Arbejdsløse tutter
Selvom Jeppe Jeppesen efterhånden er oppe i årene, har han ingen planer om pension:

”Jeg kan godt mærke, at det kan være fysisk trættende at male, og jeg er også blevet bedre til at tage den lidt med ro. Men lysten er der stadig, og jeg maler næsten hver dag. Faktisk putter jeg aldrig tutterne på tuberne med maling, for malingen når alligevel aldrig at størkne, før jeg er i gang igen.” Og livet på Samsø har han heller ingen planer om at forlade:

”Jeg har stranden lige uden for huset, og naturen er pragtfuld. Det samme er menneskene, og jeg holder meget af at tage ind til Dagli´Brugsen i Mårup og få mig en snak og høre, hvordan det går. Så jeg kommer først til at forlade Samsø, når jeg skal bæres herfra.”

Fakta om Jeppe Jeppesen

• Født 1933 i København og skiftede i 1986 sit fornavn fra Jørgen til Jeppe.
• Uddannet gravør og siden midten af 1980´erne kunstmaler med udgangspunkt i oliemaleriet.
• Jeppe Jeppesens arbejder naturalistisk med udgangspunkt i danske, færøske og grønlandske landskaber.
• Medlem af Billedkunstnernes Forbund.
• Han har siden 1990 haft sommerhus i Mårup på Samsø, og i 2000 flyttede han permanent til øen og sommerhuset, hvor han bor sammen med sin kone.

Senest opdateret: 21/01/2019 09:22