Kunst og kultur, Mit Samsø

Sceneskift

Operaparret Lise Christensen og Michael Robert Bracegirdle har givet koncerter mange steder i verden.  Nu er turen kommet til Nordby, hvor planerne også står på koncerthus, masterclasses, festival og opera for børn.

Over scenekanten
Lise og Michael har i mere end ét årti beriget adskillige operasce­ner med deres sangtalent, og da parret mødte hinanden på en turné som Carmen og Don José, smeltede Lises mezzo-sopran og Michaels tenor sammen til et harmonisk værk, der strakte sig ud over scenekanten og ind i kærlighedens verden.

Et par år senere blev hjemmet i Watford nordvest for London udvidet med sønnen Tobias. Alt var godt, ”men det var også kræ­vende at være freelance sangere, og vi havde lyst til at prøve at skabe vores eget, at være ’in charge’. Der skulle bare ske noget nyt,” fortæller Lise, og husker tilbage på en veninde, der på det tidspunkt lige havde købt en øko-gård på Sjælland. ”Sådan en gård med en stor lade, der bare skriger efter at blive fyldt ud med alle mulige gode arrangementer. Sådan et sted ville vi også have”.

Hilsen til River Cottage
Som operasanger er man vant til at rejse meget, og i princippet kunne parret vælge hvilket som helst sted i Europa som deres hjemmeadresse. At det blev Samsø kan vi takke en fjernsynsaften for: ”I foråret 2014 så Michael et program på engelsk Channel 4, hvor Hugh Fearnley-Whittingstall fra det kendte madprogram River Cottage besøgte Samsø. Efter det kunne han ikke stoppe med at tale om Samsø,” husker Lise.

En sommerdag i 2014 tog den lille familie på tur til Samsø, hvor de badede og spiste is. Det blev forelskelsen ikke mindre af, og meget hurtigt fandt de frem til ejendommen Søholm i udkan­ten af Nordby, som netop var blevet sat til salg. Herefter gik det meget hurtigt. Huset i Watford blev solgt på to dage og snart stod familien på Samsø med flyttelæs og det hele. Klar til at realisere deres store drøm om at skabe et operasted af en anden verden.

En musikalsk multioplevelse
Søholm Opera bliver ikke kun koncerter i klassisk forstand, men skal bruges som ramme for en række aktiviteter: ”Planen er at introducere en årlig have-operafestival med inspiration fra Eng­land. Der skal afholdes masterclasses med tilhørende koncerter for unge danske sangere med primært britiske musikere og in­struktører, og så har vi et brændende ønske om at udbrede ope­raen til børn og unge,” fortæller Lise, der lige nu er i gang med at søge midler til det store projekt, hvor også opførelsen af et kon­certhus – måske verdens første energirigtige – er på tegnebrættet.

Til Søholm hører et stort areal jord, som skal omlægges til park med en lille sø, træer og en bæredygtig, spiselig have. ”Omgivel­serne er vigtige for det projekt, som vi er ved at etablere. Det skal være en totaloplevelse, hvor smage, dufte og lyde skal kombineres med det musikalske,” fortæller Lise, der også fremhæver et lege­område for børn.

Opera for alle
Lise og Michael er meget enige om vigtigheden af, at gøre opera tilgængelig for alle. ”Vi vil gerne være med til at uddanne nye operaelskere, der for så vidt kan være alt mellem 3 og 100 år. Søholm skal være et åbent sted, hvor samsinger, fritidssamsin­ger og feriegæster kan få en ekstraordinær musikalsk oplevelse,” fastslår Lise.

Hverdagen på en ø
Springet fra kulturmetropolen London til lille Nordby har været stort for familien. ”Det har naturligvis ikke været fuldstændig gnidningsløst, men nu, godt et år senere, glæder jeg mig over den tryghed og frihed, der omgiver vores søn. Samsingerne har taget så utroligt godt imod os, og vi føler virkelig, vi er blevet en del af lokalsamfundet,” fortæller Lise.

Menneskerne bag
Michael er oprindeligt økonom og revisor, men uddannede sig som tenor fra The Royal Northern College of Music i 2005, og har siden haft en international karriere som operasanger.

Lise er uddannet fra The Guildhall School of Music and Drama i London og har siden 2004 arbejdet som freelance operasanger i Europa. Underviser også i sang. I 2016 medvirker Lise i Den Jyske Operas opførelse af Madame Butterfly.

Tobias er 8 ½ og går på Samsø Friskole. Han spiller violin og klaver, går til spejder, gymnastik og svømning.

Senest opdateret: 21/01/2019 09:49