De voksnes Samsø, Kunst og kultur

Ambitiøs jazzfestival klar til tiende udgave

De sidste ni år har Samsø dannet ramme om en perle af en festival i uge 30. Den er lille, intim og hjemlig, men formår alligevel at sætte Samsø på landkortet, når det drejer sig om at præsentere et musikprogram med international standard.

 
I år bliver tiende udgave af festivalen afholdt. Festivalen lægger vægt på at præsentere unge danske talenter krydret med mere etablerede musikere både fra Danmark og fra udlandet.

En for alle
Frøet til festivalen blev sået, da de to barndomsvenner, Rolf Thofte og Mikkel Drejer Bertelsen, mødte hinanden til fægtetræning i Rottehullet. Rottehullet var kendetegnet ved brunt finér på alle lodrette flader og ved, at der, uanset årstid, var så fodkoldt, at man ikke kunne mærke sine fødder. Men det var også kendetegnet ved en hjertevarme fra træneren og et engagement, der viser foreningsdanmark, når det er bedst.

“Flosklen om, at alle kender alle på Samsø, passer næsten. Jeg havde ikke hørt om Rolf før i 6. klasse, hvor vi startede til fægtning sammen,” husker Mikkel. “Det var her i Rottehullet, Tranebjerg Skoles gamle gymnastiksal, vi blev rigtig gode venner, men som det går for mange unge samsinger, rejste vi hver til sit, for at uddanne os. Rolf som trompetist og jeg som journalist. Det perfekte mandskab til at arrangere en jazzfestival”.

Sommeridyl i barndomsland
Engagementet smittede i den grad af på de to herrer, og i 2015 tog Rolf initiativ til at arrangere den første festival: “Jeg havde et stort ønske om at blande min store interesse for og viden om jazz og den danske jazzscene med oplevelsen af samsk sommeridyl og barndomsminder. Jeg ville gerne præsentere et udsnit af dansk jazz’ unge talenter på den ø, jeg kommer fra og elsker. Jeg ringede til Mikkel og spurgte, om han ville være med,” fortæller Rolf, der til daglig arbejder som jazzmusiker i København.

Det er siden blevet til ni festivaler og en tiende lige om hjørnet. Hver år med musikprogrammer, der rummer internationale navne fra både Europa og USA og en række unge talenter fra den danske jazzscene.

Samsø Jazzfestival
• Samsø Jazzfestival løber over tre dage i slutningen af juli.
• Der er koncerter både om eftermiddagen og aftenen.
• Programmet offentliggøres i løbet af foråret.
• Se mere på www.samsoejazzfest.dk

Senest opdateret: 18/01/2024 11:06