Energi Ø

Grønne smil i Ballen Havn

På sydmolen i Ballen lystbådehavn står et lille, rødt hus, som i april sidste år forårsagede en stor mængde medieomtale. En af landets store aviser skrev sågar ”i direkte konkurrence med Tesla”, og huset gemmer da også på lidt af en verdenssensation.

Solstrøm i gråvejr
Projektet hedder SMILE – SMart Islands Energy System – og er, kort fortalt, et stort batterianlæg, der skal sikre grøn elektricitet til havnens lystsejlere. ”Samsø er i forvejen dækket fuldstændig med grøn el fra vindmøller og solceller, men udfordringen er, at vi ikke kan lagre strømmen. En stor del af året produceres der mere, end vi kan bruge på øen, og så eksporterer vi det. Modsat i højsommeren, hvor der er mange gæster, at der kan være for lidt grøn strøm på nogle tidspunkter af døgnet. Det kan det nye batteriprojekt hjælpe med at løse,” forklarer Michael Kristensen, der er formand for Samsø Kommunes Teknik- og Miljøudvalg.

Lithium-batterierne får strøm fra de solceller, der er installeret på havnens store toilet- og badebygning, på havnekontoret, pakhuset og på en del af sydmolens lange plankeværk. Tilsammen giver det en årlig produktion på 56.000 kWh, som svarer til godt halvdelen af havnens forbrug.

Intelligent netværk
Hele havnen er bundet sammen af et intelligent elnet, et såkaldt Smart Grid, som havnefogeden kan styre gennem en app. ”Det smarte ved batterierne er, at vi kan levere grøn strøm til sejlerne, når de har brug for det, hvilket som regel er sidst på eftermiddagen og i løbet af aftenen. Altså tidspunkter, hvor det normalt ikke lader sig gøre gennem solceller. Systemet bliver linket op til bl.a. vejrudsigten, så det kan forudse mængden af sol den kommende dag. Bliver det solrigt, så kan havnefogeden sætte batterierne til at drive spildevands- og varmepumper i løbet af natten, og fylde batteriet helt med solenergi den kommende dag,” fortæller projektleder Jan Jantzen fra Samsø Energiakademi.

I løbet af året er der mere end 10.000 gæsteanløb i Ballen lystbådehavn, der alle i et eller andet omfang bruger strøm i løbet af deres ophold. ”De fleste moderne både er udstyret med køkken, fjernsyn, musikanlæg og alle mulige andre elektriske apparater, der kræver strøm. Derfor har vi også installeret mere end 340 elstik på havnen med hele 16 ampere for netop at undgå flaskehalse. Hvert stik har sin egen måler, så vi helt præcist kan monitorere, hvordan strømforbruget er henover døgnet, og den viden kan vi bruge til at optimere batteriudnyttelsen, forklarer Frederik Bilsted Pedersen, der er havne- og vejchef for Samsø Kommune.

Før det intelligente elnet blev etableret, betalte lystsejlerne et fast tillæg oveni havnelejen for strøm. ”Fremover betales efter forbrug – havnelejen er tilsvarende sat lidt ned, men det er også den eneste forskel, lystsejlerne kommer til at mærke. Altså ud over at strømmen nu er rigelig og grøn,” fastslår Frederik.
Hvis projektet forløber, som det skal, er det tanken, at der også skal installeres Smart Grids på øens andre lystbåde- og trafikhavne, og med tiden kan batterier være en løsning, der finder vej helt ud i de private hjem.

  • De tre batterier har en samlet effekt på 240 kWh
  • Batterierne er over to meter høje, hedder XOLTA og er udviklet af den danske virksomhed Lithium Balance, der er partner i projektet
  • Der er installeret omkring 155 m2 solceller på havnen, som yder i alt 60 kW. Panelerne kan fylde batterierne helt på en enkelt solrig sommerdag
  • I 2019 har der været ca. 90% udnyttelse af solcellerne, hvilket har dækket 47% af havnens selvforsyningsgrad
    Det betyder også, at havnen allerede har kunnet skære næsten halvdelen af deres sædvanlige elregning
  • På de travleste dage er der 400 både i Ballen Havn
  • Havnen bruger årligt 105.000 kWh
  • SMILE er et EU-projekt, der er støttet med 82 mio. kr.
  • På Samsø har SMILE doneret batteriet og 200 elstik til en samlet pris på 1,5 mio. kr.
    Samsø kommune har investeret det samme
  • I projektet etableres der ni Smart Grid-teknologier på hhv. Samsø, Orkney og Madeira
  • Danmark deltager i projektet med flere partnere, herunder Samsø Kommune, Samsø Elektro, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet, Lithium Balance og Samsø Energiakademi, der er koordinator for Samsø-partnerne.
  • Du kan følge med i projektet i Ballen på www.facebook.com/smilesamso

Senest opdateret: 17/03/2020 11:58