Energi Ø

Grønne sommerhuse

De gør sommerhusene grønnere
Allerede for mere end 200 år siden kunne man høre lyden af hammer mod ambolt i smedeværket Brdr. Stjerne i Besser. Med årene voksede den traditionelle landsby-smedje sig stor og driftig, og i dag er hestesko og plovjern skiftet ud med højteknologiske installationsløsninger, VVS-butik og energirigtige ambitioner.

Energifrontløbere
Da Samsø i 1997 blev udpeget som Danmarks officielle energi-ø, var Brdr. Stjerne med helt i front. VVS- og maskinfabrikken havde allerede på det tidspunkt gode erfaringer med forskellige energioptimerende løsninger, men med den nye udnævnelse var det bare om at træde på energispeederen. ”Virksomheden har stort fokus på vedvarende energi, og vi er stolte over at være en del af Samsøs energisucces,” fortæller direktør Ole Klejs Hemmingsen, der sammen med sine mere end 10 medarbejdere har stået bag en lang række store energiforbedrende installationsarbejder på Samsø. ”Da vores virksomhed spreder sig over mange forskellige aktiviteter, lige fra fremstilling af maskinkomponenter over salg af badekar til montering af solceller, har vi en god forståelse for alle procesled,” siger Ole.

God fornuft med sol og luft
I løbet af det seneste årti har Brdr. Stjerne været forbi mange af øens sommerhuse. ”Sommerhusejere har i stigende grad fået øjnene op for fordelene ved vedvarende energiløsninger. Rigtig mange får installeret luftsolfangere, som hjælper på husets indeklima. Andre vælger luft til luft varmepumper, som giver en god besparelse på varmeregningen, mens andre igen vælger en større løsning som jordvarmeanlæg,” forklarer Ole.

Det er sund fornuft at investere i gode energianlæg til sit sommerhus, mener Ole: ”Dels er det godt for miljøet, dels opnår man besparelser på energiregningen. Samtidig kan installationerne sikre, at huset forbliver sundt, og så er det rart for både ejer og lejer at tænke på, at vand, varme eller el kommer fra den bedst mulige kilde.”

 

Senest opdateret: 12/08/2020 10:21