Børnenes Samsø, Lokale råvarer – Samsøfortællinger, Lokale smagsoplevelser

Få gode råd i Museumsgården

De tynde, sprøde kager, der kaldes Gode Råd, har været kendt siden Middelalderen, og de er i forskellige varianter udbredt over hele landet, også på Samsø.

Jernkager til gæstebud
For flere hundrede år siden, før vi fik brændekomfurer, som gjorde os i stand til at lave ovnbagte kager, var de såkaldte jernkager et stort hit på markeder og ved kirkelige højtider. En af de mest udbredte varianter var de såkaldte Gode Råd, som kun krævede dej, et bål og et Gode Råd-jern.

Smør, æg og sukker, der skal i dejen til Gode Råd, var i Middelalderen ganske bekostelige råvarer, særligt hvis man ikke boede på en gård med høns og køer. Derfor var Gode Råd noget, man serverede, når der kom gæster på besøg og til højtider. Det er sandsynligvis netop de vaffellignende kager, der har lagt navn til udtrykket ”Nu er gode råd dyre”. Navnet Gode Råd er i hvert fald opstået ved, at man hurtigt kunne bage finere bagværk, skulle man få uventede gæster.

Smag på historien
Du kan selv bage Gode Råd derhjemme. Hvis du ikke har mod på det med åben ild, så findes der moderne, elektriske Gode Råd-jern.

Opskrift på Gode Råd fra Samsø:
1 pund mel
1 pund puddersukker
Røres til en tyk dej med 2 æg og 3 pægle fløde
(1 pægl = ca. 2,4 dl.)

Læg en lille klat dej i jernet med en teske. Kagerne bages ca. to minutter, til de er lysebrune, helt tynde og sprøde. Husk, at smøre jernet med smør mellem hver bagning. Hvis du ikke spiser alle de Gode Råd med det samme, så skal de opbevares i en lufttæt kagedåse.

Senest opdateret: 13/09/2024 20:40