Lokale råvarer – Samsøfortællinger, Lokale smagsoplevelser

Samsk sommer på stilk

De unge mennesker kommer rejsende fra Spanien, Italien, Rumænien, ja, fra næsten hele Europa for at plukke jordbær på Samsø.

I to måneder omdanner jordbæravlernes baghaver sig til et farverigt minisamfund, hvor der er plads til både arbejdsomhed og hygge. Men det hele startede såmænd med Irma.

”Vi skal ikke mere end små 40 år tilbage i tiden, før samske jordbær var noget, der alene fandtes i de private haver på Samsø,” fortæller Aage Madsen, der er en af øens tre jordbæravlere.

”På det tidspunkt var både detailbranchen og transportmulighederne helt anderledes end i dag. Det var faktisk umuligt at fragte jordbær helt ud til forbrugeren fra Samsø, uden de blev dårlige. Men så kom Sørensen fra Irma,” husker Aage.

På det tidspunkt var Irma en selvstændig supermarkedskæde, der gjorde meget for at sætte skub i den danske fødevareproduktion, og en af de ansatte, Hr. Sørensen, fik til opgave at skaffe gode, danske jordbær.

”Sørensen inviterede nogle af os landmænd fra Samsø på en tur til Holland og Belgien, der dengang som nu var førende inden for udvikling af nye sorter, og det blev startskuddet til den jordbæravl, der findes på Samsø i dag,” fortæller Aage.

Jordbær ud fra Samsø – nænsomt men hurtigt

Snart var markerne plantet til med nye, mere holdbare sorter. og også transporten kom der styr på.

”Jordbær skal håndteres forsigtigt og hurtigt, for at de bevarer smag og udseende,” forklarer Aage.

”Vi starter dagen kl. 6, hvor plukkerne går i marken. Der er de til middagstid, hvor alle bærrene køres på køl. Senere på dagen hentes de af en kølebil, som fragter dem til supermarkeder, restauranter osv. Der går højst en dag, fra jordbærrene plukkes til de lander hos kunden. Og det er da i grunden ret fantastisk, at det kan lade sig gøre,” fastslår Aage

Den gode smag af åben himmel

I dag er jordbæravlerne blevet dygtige til at forlænge sæsonen.

”Der kommer hele tiden nye sorter, så vi nu kan høste jordbær fra slutningen af maj til starten af august. Og så passer vi godt på markerne og planterne, så vi kan bevare den gode smag,” fortæller Aage, der ligesom de andre samske avlere kun dyrker frilandsjordbær, mens næsten resten af verden laver jordbær under polytunneller.

Allersidst på sæsonen høstes de mindste og mest smagfulde bær, som primært bruges til produktion af marmelade.

”Engang var det sådan, at de store marmeladeproducenter udelukkende brugte danske bær, men det er for længst forbi. Nu kommer næsten alle bærrene fra Østeuropa og endda Kina, når de østeuropæiske bær ikke er billige nok. Men så er det jo godt, at vi kan bruge dem selv,” fortæller Aage med henvisning til den lokale marmelade- og snapseproducent, Samsø Bær, som han også er en del af.

Brødrene fra kulminen plukker jordbær på Samsø om sommeren

I en af gårdens længer har Aage og hans kone Inge indrettet køkken, badefaciliteter og fællesstue. Her kan de 60-70 jordbærplukkerne opholde sig og hygge, når de ikke er i marken.

”Der kommer plukkere fra det meste af Europa, og mange af vores folk kommer igen år efter år. Vi har bl.a. tre brødre, der til dagligt arbejder i kulminer i Tjekkiet. Når sommeren nærmer sig, kravler de op af minen, tager konerne under armen og drager til Samsø for at leve i den friske natur et par måneder.”

Plukkerne bor i telte i Aage og Inges have, og de er et dejligt, farverigt indslag:

”Det er jo mest unge mennesker med masser af energi, der kommer herop. De kommer for at plukke og for at tjene penge, og de er ret fokuserede. Men heldigvis kan de da også finde ud af at drikke en øl og spille på harmonika, når de er færdige i marken,” slutter Aage.

Senest opdateret: 21/11/2022 11:01