Samske sagn og fortællinger, Samsøs historie, Troldesagn

Sagnet om guldet på St. Vorbjerg

Sagnet om guldet på St. Vorbjerg fra Dyret på Samsø

Mange Samsø sagn handler om de underjordiske. Om St. Vorbjerg på Samsø fortælles, at de underjordiske, der bor her, lufter deres kister med guld i den månelyse nat. Men pas på, kom ikke de underjordiskes guld for nær:

”En aften, da en mand kom forbi St. Vorbjerg, så han en masse små skikkelser, der styrtede omkring på bakkens top. Han gik sagte nærmere for at se, hvad de havde for, og nu så han nogle store kister fulde af guld- og sølvmønter. Han kunne nok ønske sig at eje nogle af disse skinnende mønter, og da han så sit snit dertil, kastede han sin kniv ned i en af kisterne.

Hurtigt som lynet forsvandt de underjordiske ind i højen og med dem alle kisterne. Kun den, han havde kastet sin kniv i, lod de stå, og da de forsvandt truede de ad ham. Manden skyndte sig nu hjem efter hest og vogn og nogle mænd, der skulle hjælpe ham med at køre kisten hjem. Deres trusler brød han sig ikke om, han mente ikke, at sådan nogle små fyre kunne gøre ham noget. Men den næste morgen, da han kom ind i stalden lå alt kvæget og var død i båsene.”

Senest opdateret: 29/09/2022 11:32