Lokale råvarer – Samsøfortællinger

Nostalgiske smagsoplevelser

Da den lille delikatesseforretning startede, var der kun en håndfuld samske producenter på hylderne. I dag er antallet vokset til hen ved 30. I den hyggelige butik er et paradis af nostalgiske smagsoplevelser.

Lars Damgaard Hansens lille butik, Smagen af øen ligger i den stemningsfulde købmandsbutik, som indtil 1970’erne var en del af Samsøs store handelsfirma L. Rasmussen. I butikken findes stadig en del af de diske, skilte og andre effekter, som hørte til det oprindelige inventar, men ”selv om man tydeligt fornemmer det historiske vingesus, er butikken ikke et museum, men en levende og moderne forretning,” fortæller Lars, som næsten alle årets dage tager imod kunderne.

Lille, store Samsø

I begyndelsen forhandlede butikken også varer fra andre danske øer som Bornholm, Skarø og Strynø, men efterhånden som det samske sortiment blev udvidet, valgte Lars at koncentrere sig om Samsø. Butikkens eksistens og store popularitet har været en direkte årsag til, at mange små producenter er blevet etableret, og sortimentet gør indtryk på butikkens kunder: ”Mange er imponerede over, at så lille en ø kan frembringe så varieret et udbud af varer,” fortæller Lars.

Smagen af ferie

”Vi har rigtig mange forskellige råvarer på Samsø, men det er ikke altid, der er nok, og mange ting har kun en kort sæson,” fastslår Lars. ”Det betyder, at flere produkter kun laves i en begrænset mængde, og ikke alt kan fås hele året.”

En del af varerne kan virke temmelig eksotiske, selv om de er lavet ”lige om hjørnet”. ”Det er jo spændende at have sådan noget som kiwimarmelade og figenlikør på hylderne, og også øens alsidige produktion af vine og bærsnapse begejstrer kunderne,” forklarer Lars.

Når ferien er ved at være forbi, slår mange feriegæster vejen forbi Smagen af øen, for at købe nogle varer med hjem, og ifølge Lars er det en af de bedste souvenirs, der findes. ”Selv lang tid efter ferien på Samsø kan man forkæle sig selv og sine gæster med et glas cremelikør, et stykke ægte Samsøost, skvalderkålspesto eller en helt fjerde ting, som smager af skønne feriedage på vores dejlige ø.”

Senest opdateret: 13/08/2020 09:16