Energi Ø, Livet på Samsø, Om Samsø

Bæredygtigt fællesskab

I et tidligere brintanlæg ved Samsø Energiakademi sidder en håndfuld grønne mænd og reparerer lamper, kaffekværne, golfvogne og meget andet. De samles om en fælles interesse for at bruge deres hænder og bidrage til lokalsamfundet og grøn omstilling.

Grønne mænd
Foruden på Samsø findes der grønne mænd tre steder i landet. De er alle en del af et landsdækkende initiativ, som har til formål at oprette grønne borgergrupper med mænd på 60+ som målgruppe. Borgergrupperne arbejder med bæredygtige projekter med fokus på praktiske fællesskaber.

Med en passion for genbrug blev borgergruppen De Grønne Mænds Repair Café født, fortæller Jim Campbell, der har været med siden begyndelsen: ”Idéen til caféen udsprang af et samarbejde med kommunen om en byttecontainer på den lokale genbrugsplads. Her kunne vi se, hvor mange brugbare ting der blev skrottet grundet mindre defekter”.

Gruppen består på nuværende tidspunkt af seks grønne mænd og en grøn kvinde, der mødes for at give nyt liv til skrottet elektronik eller ødelagte ejendele: ”De mest almindelig ting, som indleveres i caféen, er kaffemaskiner, køkkenudstyr, symaskiner og støvsugere – ting, som folk ikke kan undvære,” forklarer Jim.

Da caféen åbner, er der allerede tre kunder i kø. En af dem er Lisbeth Klemensen, som er kommet for at afhente en Tandberg spolebåndoptager, der har været til reparation: ”Båndoptageren betyder meget for mig. Jeg købte den for mine konfirmationspenge for snart 50 år siden”.

Fingerfærdigt fællesskab
Fællesskab er en stor del af caféen, hvilket kaffekassens størrelse vidner om: ”Caféen er ikke kun en hyggeklub, men et sted, hvor der udrettes noget. Vi er en god sammensætning af amatører med blandede kompetencer, og der er rig mulighed for at få nye færdigheder,” fortæller Jim.

De grønne mænd står til rådighed hver onsdag, og der er stort potentiale for udvidelse af både åbningstider og lokaler, men også antallet af grønne mænd og kvinder: ”Nysgerrighed og gåpåmod er et must, og lidt teknisk kunnen er heller ikke at kimse ad. Det er heller ikke et krav, at man har rundet de 60 år, eller at man skal være en mand,” griner Jim.

De grønne mænd

  • De grønne mænd holder til på Værkstedet v. Samsø Energiakademi, Strandengen 1, Ballen
  • Reparationer udføres gratis. Der betales kun for evt. reservedele.
  • Projektet omkring de grønne borgergrupper er støttet af Vedvarende Energi og Velux Fonden.

Senest opdateret: 22/07/2024 17:05