Energi Ø

Fremtidens kloge klimahoveder tog på dannelsesrejse til Samsø

Da 47 studerende fra Cambridge have brug for inspiration omkring vedvarende energi og klimaneutralitet, gik turen til Samsø. Det bliver ikke sidste gang, lod den engelske delegation forstå.

Af Allan Priess Poulsen

Allerede da de engelske studerende gik en tur gennem Ballen by, vakte de opsigt blandt både lokale og feriegæster. Der var tale om en gruppe på 47 unge fra skolen Long Road Sixth Form College nord for London. Gruppen i sig selv havde en størrelse, der vakte opsigt, og derudover stak deres drevne Oxford-accenter ud i sommerlandskabet. Efterfølgende fortalte skolens vicerektor, Christopher Childs, at de studerende havde haft en stor og særlig oplevelse – på trods af at der blot var tale om en stille gåtur og en dukkert i bølgerne.

”Flere af de studerende kommenterede på, hvor venlige folk var, og at de spurgte nysgerrigt ind til dem. De er slet ikke vant til at blive mødt på den måde hjemmefra. Bare det at folk så dem i øjnene og spurgte, hvem de var, og hvad de lavede på Samsø, satte et stort menneskeligt indtryk,” for talte Christopher, der ledte den engelske delegation på rejsen til Danmark.

Unikt fokus på vedvarende energi
De studerende havde på daværende tidspunkt allerede lagt vejen forbi partnere i Silkeborg og Aarhus, men besøget på Samsø var centralt, lod Christopher forstå. For de studerende, der var en blandet flok af blandt andet kommende arkitekter, designere, biokemikere og forskere, havde brug for at opleve et selvforsynende samfund med vedvarende energi og klimaneutralitet som omdrejningspunkt.

”Vores forventning er, at miljø og bæredygtighed kommer til at spille en af gørende rolle for deres fremtidige virke, uanset hvilken retning de specialiserer sig i. Derfor var besøget på Samsø Energi- akademi et must for deres dannelsesrejse. Hvad angår det stålsatte fokus på bære dygtighed er Samsø unik – en juvel midt i Danmark. Og Energiakademiet er et lysende eksempel på, hvor meget mening det giver at samarbejde på tværs af fag og projekter for at nå et fælles mål,” sagde Christopher.

Et datingbureau
Netop samarbejdet vendte Christopher flere gange tilbage til i sin begrundelse for at lade de studerende besøge Samsø Energiakademi. Akademiet er således om drejningspunkt for en lang række samarbejdsprojekter omkring bæredygtighed og klimaforandringer, ligesom det er hjem sted for forskning, kurser, workshops, energirådgivning, foredrag og formidling af Samsøs globalt anerkendte erfaringer med at omdanne sig til et klimaneutralt og selvforsynende energisamfund. Netop det brede virke bliver en afgørende tilføjelse til de engelske studerendes verdensbillede, forudser vicerektoren.

”Det engelske skolesystem er meget testbaseret og individuelt. Man kan komme langt ved at benytte sig af udenads- lære, men her oplevede de studerende virkelig værdien af samarbejde på kryds og tværs. Et område der er altafgørende, når det kommer til løsningerne på klimaforandringerne. Det er fantastisk, at der ligger så meget viden på et så lille sted. Men lige så fantastisk er det, at Energiakademiet som et andet datingbureau formidler kontakten mellem mennesker, projekter og organisationer. Hvis de studerende kun tager én ting med fra deres besøg på Samsø, må det meget gerne være det,” sagde Christopher.

Delegationen vender tilbage
Vicerektoren er siden vendt retur til Cam bridge med en ide om at etablere et blivende samarbejde med Samsø Energiakademi. Hans ønske er således, at udvalgte unge fra Long Road Sixth Form College to gange om året besøger både Aarhus og Samsø for at lade sig inspirere.

I mellemtiden fortsætter Samsø Energiakademi sit brede virke med projekter og samarbejder om klimaforandringer og en bæredygtig fremtid i både ind- og ud land. Alene det seneste år har akademiet haft besøg fra England, Belgien, Frankrig, Holland og Korea, ligesom repræsentanter fra Energiakademiet har besøgt USA og Japan for at dele sin viden og udvide sit netværk.

ENERGIAKADEMIET:

  • Er en projektorganisation, som arbejder med konsekvenserne af klimaforandringer.
  • Er samtidig et mødested for alle slags mennesker med interesse for bæredygtig samfundsudvikling og helhedsorienterede samarbejdsprocesser.
  • Tilbyder forskellige kurser, workshops og energiture for studerende, virksomheder og organisationer.
  • Læs mere på energiakademiet.dk

Senest opdateret: 14/07/2024 12:35