Naturoplevelser, Nordby bakker, Vandreture

Vandring i højderne

Samsø er den skønneste vandreø. Særligt mod nord er landskabet kuperet og dramatisk med storslåede udsigter over havet. Rejsebloggeren Sarah Green har testet vandreture, og anbefaler her de bedste af slagsen.
Tekst og fotos af Sarah Green

Ballebjergstien (ca. 5 km)
Efter vi er kørt gennem det flade land mod syd og gennem hyggelige Nordby, går vejen pludselig stejlt opad, til vi står på toppen af Ballebjerg – Samsøs højeste punkt på 64 meter. Endnu højere op kommer vi, ved at kravle op i det lille hvide tårn med udsigt til havet og Tunø i det fjerne.

Det bakkede landskab foran os frister, så det er naturligvis den vej, vi vælger. Ned ad trappen og helt ned til stranden. Med udsigt til klinter og det brusende hav går stien en tid langs stranden og herefter op i bakkerne igen.

Vi samler store håndfulde af solmodne brombær og går gennem folde med køer, til vi når ud til stiens smukkeste strækning – et stort bølgende landskab med gyldent græs, et mylder af sommerfugle og udsigt over det dybblå hav.

Det sidste stykke går vi på markstier, men stadig højt oppe over havet, indtil vi til sidst er tilbage ved Ballebjergtårnet igen.

Møgelskår (ca. 2 km)
Turen rundt i Møgelskår er så lille, at den næsten ikke kan kaldes andet end en gåtur, men hvad turen ikke har i længde, har den til gengæld i skønhed. Fra den lille P-plads går vi gennem en låge og ud på den lille sti på bunden af dalen (skåret), der snor sig mellem de høje bakker, der omkranser den. Jeg er ovenud begejstret, for det er en helt fantastisk oplevelse at befinde sig i kuperet terræn i Danmark.

Ude ved havet kan vi stå på stranden og se bakkerne ende i høje klinter. Og så går turen ellers op på toppen! Selv om det kræver lidt anstrengelser, kan vi slet ikke lade være, og udsigten deroppefra er intet mindre end formidabel. Vi går på toppen af de yderste bakker og drejer ind mod land igen i et lille loop tilbage til P-pladsen.

Issehoved rundt (ca. 5 km)
Mod nord ender Samsø i en spids; lidt ligesom Skagens gren, og her finder vi et af Samsø allersmukkeste naturområder.

Stien, der går Issehoved rundt, starter ved P-pladsen, og vi har fra start en formidabel udsigt ud over spidsen og de bølgende bakker. Senere går vi nærmest på kanten af Samsøs østkyst, men højt, højt oppe på en stejl skrænt med et nærmest lodret fald. En udsigt, der kan tage pusten fra enhver. Herefter snor stien sig ned fra højderne, og vi går af små markstier gennem krat og forbi små gårde, indtil stien til sidst ender tilbage på P-pladsen.

Om Sarah Green:

  • Sarah Green arbejdersom fotograf, content creator og blogger.
  • Sarah skriver om sine rejser på www.sarahinthegreen.dk og på Instagram @sarahinthegreen

Senest opdateret: 20/05/2024 02:10