Natur & motion, Vandreture

Vandretur til Stauns Fjord med udgangspunkt i Sælvig Havn

Bisgaard Mark – Stauns Fjord – Alstrup – Toftebjerg

Turen starter i Sælvig Havn, hvor du går ned til stranden bag automaterne til bil check-in. Følg stranden nordpå. Sælvigbugten er en næsten syv kilometer lang strand på Samsøs vestkyst. Vandet er altid lavt, og når der er lavvande, kan børnene soppe rigtigt langt ud. Der er masser af sandorm, som du kan prøve at stampe op. Vandet er klart, og der er som regel flot sandbund og sandstrand.

Kort efter Bisgård Mark går du op på stien, der løber langs vejen, og følger den til du når til Lille Vorbjerg. Herfra er der mulighed for at tage en afstikker på ca. 1km., hvor du kan bestige højen ”Store Vorbjerg”. Her er der en smuk udsigt over Nordøen og Stavns Fjord.

Gå til højre ad Staunsvej, der ligger lige efter Sælvigbugtens Camping. Gå gennem landsbyen ad vejen til flyvepladsen. Hvis man ønsker at besøge den lille bådehavn i landsbyens sydlige udkant, drejes til venstre ad Kastaniealléen.

Den 150 meter lange jordvej fører ned til den gamle havn, som i dag er bådeplads med fortøjede småbåde i lange rækker. En række sten går ud i vandet og lige nord for denne, er der fundet rester af et moleanlæg, som er dateret til 700-tallet – formentligt er der tidsmæssigt sammenfald mellem denne vikingehavn og Kanhavekanalen. Fra havnen er der kig ud over Stavns Fjord, som er et stenfyldt lavvandsområde med mange små græs- og træklædte holme.

Gå tilbage af samme vej og forsæt turen til venstre mod flyvepladsen. Gå langs flyvepladsen og forbi dæmningen til Gammelholm. Nyd den flotte udsigt over holmene, den største holm i Stauns Fjord som ligger lige for, hedder Hjortsholm. Følg stien rundt langs vandet til du kommer tilbage til Flyvervej. Kort efter drejer du til højre mod Alstrup. Undervejs på venstre hånd passeres Stenstuen – en lille høj med et dyssekammer.

I Alstrup findes massevis af spændende marker, bl.a. øens største vinmark samt en stor æble- og pæreplantage. Du passerer også et økologisk landbrug med et stort udvalg af grøntsager. I Alstrup drejes til højre ad den asfalterede vej mod Toftebjerg.

I Toftebjerg går du til venstre ad Smedegade, som efterfølgende bliver til Hellemosevej. Følg den hele vejen ud til Sælvigbugten, drej herefter til venstre og følg Havvejen tilbage.

Drej til højre ved Sælvig og følg vejen de sidste knap 2 km til Sælvig Havn, hvor turen slutter.

Digital synliggørelse af ruter på Samsø er støttet af Friluftsrådet med Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Senest opdateret: 12/01/2024 12:50