Naturfortællinger, Naturoplevelser, Naturskole

Malurt mod myg – med Samsø Naturskole på tur

Naturvejleder Sune Petersen fra Samsø Naturskole giver gode råd under turen på strandengene.

Malurt hedder også mølurt. Det er dog ikke kun møl, men alle insekter, der ikke kan lide malurtens kraftige lugt. Det gælder også myg, så flere af deltagerne på naturvandringen plukker en buket med hjem til hovedpuden. Og den slags små råd og historier får deltagerne mange af på en vandretur med naturvejleder i Samsøs smukke og afvekslende natur. Salturt, som vokser i de våde salte områder ved Lilleøre, var i gamle dage en almindelig grøntsag. I dag har nogle specialbutikker og restauranter fået øjnene op for plantens fine saltsmag, som især er god sammen med fisk.

Men Stauns Fjord og området ved Lilleøre huser ikke kun planter. En stor del af området er fredet og er et beskyttet fugleområde. Det lave vand bliver hurtigt varmt og giver føde til mange fugle. Selvom Sune Petersen er biolog og kan snakke om planter i timevis, så ved han også en masse om områdets fugle, landskaber og historie. For eksempel kan man ikke gå en tur på Lilleøre uden at besøge skansen fra Englandskrigene. Her fortæller Sune levende historien om dengang området var fuld af kanoner og soldater.

Fakta:
Samsø Naturskole er oprettet i 1986 og drives af Samsø Kommune. Naturskolen varetager kommunens naturpleje, som bl.a. udføres med en stor besætning af gutefår.

Hver sommer arrangeres gratis aktiviteter og guidede ture for alle på Naturskolen i Langøre og i Ballen Havn.

Der er efter aftale åben for skoler og aktiviteter hele året. Grupper kan bestille særskilte guidede ture mod betaling.

Læs mere om Samsø Naturskole her

Senest opdateret: 24/08/2020 14:10