På efterskole

Actionpigen fra Stenbroen

Det tager ikke mere end tre timer at komme fra Skt. Annæ Gade på Christianshavn til udkanten af Besser på Samsø. Men for 16-årige Nanna Tengberg har rejsen fra hjemmet i København til Samsø Efterskole åbnet op for en helt ny verden.

Et hovedspring ud af dovenskabet
”Hjemme i København var jeg på ingen måde nogen sporty pige. Jeg var faktisk ved at blive doven. Sådan rigtig teenagedoven,” indrømmer Nanna, der lige er kommet i land efter en lang dykkertur. ”Men da jeg skulle til at kigge på efterskoler, vidste jeg, at jeg nu havde chancen til at ruske op i mig selv”. Nannas storesøster havde tidligere gået på Samsø Efterskole, og det var derfor oplagt at kigge i den retning. ”Men der var også masser af andre grunde til det lige blev på Samsø. Det var først og fremmest de mange fede valgfag, der tiltalte mig. Og så synes jeg, at skolen har en rigtig god størrelse, hvor man føler sig tryg og godt tilpas. Det er da også ret lækkert at være langt væk hjemmefra og at der er en færgetur mellem mig og mine forældre,” fortæller Nanna med et stort grin. Helt uden familie har Nanna dog ikke været, for tvillingesøsteren Sara valgte også at gå på efterskolen. ”Det har været dejligt at kunne støtte sig til hinanden. Der sker rigtig meget med en i løbet af sådan et efterskoleår, og jeg har set, hvordan min søster har udviklet en helt fantastisk selvstændighed og modenhed,” lyder det fra Nanna.

Nye typer
Modenheden og modigheden er heller ikke gået Nanna forbi. Allerede fra første dag på efterskolen blev hun og de andre elever kastet ud på dybt vand, i hvert fald socialt set. ”Noget af det allerførste man gør, er at finde sit nye værelse og sin nye roomie. Det er ret overvældende at træde ind og sige hej til en pige, man aldrig har mødt før og som man skal være meget tæt med et helt år,” forklarer Nanna. Og det er ikke kun ét andet ungt menneske, man pludselig skal forholde sig til, men 155 drenge og piger foruden alle lærerne, kokke, sekretærer osv. ”Sådan et sted som her, hvor der er unge fra hele landet og fra stort set alle samfundslag, møder man mange forskellige typer. Også nogle, som man måske normalt ikke plejer at opsøge. Det kræver noget energi i starten, men med tiden har jeg fået det meget nemmere ved at komme tæt på folk, og jeg har fået nogle meget stærke venskaber her på skolen,” fortæller Nanna.

Modets legeplads
Modigt er det også at hoppe ud med faldskærm, at dykke og at gå på jagt. Og det er lige præcis nogle af de valgfag, Nanna har dyrket på det, hun selv betegner som en fantastisk legeplads. ”Samsø har masser af kyst, god plads, fantastisk natur og rigt dyreliv. Og så nyder jeg, at befolkningen herovre er så rare”. Efterskolen er nu slut for Nanna, og et nyt eventyr kan begynde.

Senest opdateret: 29/01/2021 11:10