Mårup Havn
Mårup Havn har ca. 4.500 gæsteanløb årligt og ligger tæt på naturen i det nordsamske område. Havnen ligger i det nordvestlige hjørne af Samsø. På havnen findes en café og sejlerstue. Havnen ligger ca. 2 km. fra Mårup By, hvor der bla. findes en DagligBrugs. Mårup Havn blev udbygget for få år siden og har nu masser af plads til gæster. Trods det har den stadig det intime præg af en lille havn, som gemmer sig bag de smukke Nordby bakker. Et stærkt kuperet naturområde, varierende og utroligt smukt.
Mårup Havn ejes af Samsø kommune. En uddybet og afmærket rende fører til dels det inderste havnebassin og dels bassinet inden for den ydre dækmole. Den yderste SE-lige ende af midtermolen mod det inderste havnebassin er forbeholdt læge-, præste- og rutebåd til Tunø. Inderste havnebassin, nedenfor slæbestedet, er forbeholdt hjemmehørende både, fortrinsvis joller.
Havnen er opdelt i to: Den gamle del inderst og yderst det nye havneafsnit længst mod vest. Den yderste SE-lige ende af midtermolen mod det inderste havnebassin er forbeholdt rutebåd til Tunø.
Der kan lejes cykler på havnen, så det er let at besøge havnens bagland, bla. Nordby med mange fredede huse, et idyllisk gadekær og mange små butikker med kunsthåndværk. Også Mårup ligger tæt ved havnen med sine smukke huse. Er du til motion efter sejlturen kan en tur på cykel i Nordby Bakker anbefales.
En del af Det Østjyske Øhav
Mårup Havn er en af 12 havne i Det Østjyske Øhav. Med mange øer og havne spredt ud over et forholdsvist lille område er Det Østjyske Øhav et ægte paradis for lystsejlere, der gerne vil have mange muligheder og høj fleksibilitet. Du kan læse om de andre havne i Det Østjyske Øhav her.
Når Pinsesolen danser
Hver pinse stævner en gruppe både ud fra Egå Sejlklub med kurs sat mod Mårup Havn. Foran dem venter 18 sømil og tre dages hygge.
Det tætte forhold mellem Egå nord for Aarhus og Mårup går helt tilbage til 1980, hvor Egå Marina købte den lille havn på Samsøs nordvestkyst. Ejerskabet varede kun et par år, men venskabet har holdt ved, og det er der en god grund til, fortæller Peter Petersen, formand for Egå Sejlklubs tur- og motorudvalg: ”Distancen mellem Mårup og Egå passer rigtig godt til weekendture, hvor der skal være såvel tid på vandet som tid i havnen. Hvis vinden er gunstig, er det en sejlads på godt tre timer og en ret flot tur, specielt det sidste stræk.”
Fest og gode oplevelser
Pinseturen er en af sejlklubbens mange aktiviteter og har været afholdt siden 1980. Nogle år deltager der 20 både, mens man andre år vil kunne se helt op til 50 sejlbåde fra klubben, der har taget turen over Aarhusbugten. “En væsentlig del af pinseturen er, foruden at sejle sæsonen godt i gang, det fælles samvær,” fortæller Peter Petersen: ”Vi har altid en fest om aftenen pinselørdag, men ellers varierer programmet fra år til år. Vi har både været på busture rundt på Samsø, ture til Nordby og Langør, ture til Ballebjerg, besøg i Labyrinten samt cykel- og vandreture rundt i det smukke landskab.”
En attraktiv havn
Mårup Havn har de kvaliteter, som en lystbådehavn gerne skal have for at tiltrække sejlerfolket, påpeger Peter Petersen og uddyber: ”Det er en sikker havn under alle vejrforhold. Der er gode faciliteter med adgang til bad og mulighed for at leje cykler, så man kan komme rundt til Samsøs mange fine udflugtsmål. Samtidig er der indkøbsmuligheder i rimelig afstand og en badestrand tæt på havnen.” I det hele taget er Samsø, med Peter Petersens øjne, et oplagt mål for lystsejlere: ”Samsø har rigtig mange kvaliteter, der er værd at sejle efter. Smuk natur alle steder og gode havnefaciliteter.”
Senest opdateret: 27/06/2024 13:44