Vandaktiviteter på Samsø

Paradis for vandhunde

Uanset om du søger adrenalinkick i bølgerne eller foretrækker mere afslappende stunder på stille vand, er Samsø med sin 100 km lange kystlinje det perfekte sted for vandelskere året rundt.

Af Emma Gram Klixbüll

Med vand til alle sider kan du let komme til havet, og du vil næsten altid kunne finde enten læ eller vind, alt afhængig af hvilken side af øen du tager til. Det skaber ideelle muligheder for at dyrke f.eks. kitesurfing, stand-up paddle, vinterbadning og kajak.

Vind i sejlene
Med vand til alle verdenshjørner kan du på Samsø næsten altid finde optimale vind og dybdeforhold til kitesurfing. Det lave vand, der i solens stråler nærmest skinner blåt som et caribisk hav, og den megen plads langs kysten gør kitesurfing til en sand fornøjelse. Sælvigbugten er med sin næsten syv kilometer lange strand på øens vestkyst et særligt populært sted. Vandet her er klart, og den fine sandbund gør bugten perfekt til kitesurfing.

På østkysten kan kitesurfere finde spændende muligheder langs Nordby Strand og Mårup Strand. Længere mod syd er Ballen også et godt spot for kitesurfing.

Balance og bølger
En af de mest populære vandsportsaktiviteter i øjeblikket er Stand Up Paddle, bedre kendt som SUP. Det er en unik måde at udforske Samsøs kyster på, hvor du kan nyde synet af solopgange og solnedgange fra dit SUP-board, akkompagneret af bølgeskvulp og lejlighedsvis marsvin og sæler.

Samsøs kyststrækninger er velegnede til både begyndere og erfarne SUP-udøvere. De talrige SUP-spots langs kysten giver mulighed for at vælge det bedste sted med passende vind og dybde, alt efter dit niveau og ønsker. Stauns Fjord, beliggende ud fra Langør Havn, er en særlig perle for SUP-entusiaster og naturelskere.

Frisk vinterdyp
Er du til vinterbadning og kolde dyp i bølgen blå, så kan du, hvis du er sej, i princippet løbe direkte ud i havet fra alle kyster på Samsø. Hvis du er mere til luksusudgaven af vinterbadning med en sauna at varme sig på, så er Ballen Lystbådehavn det ideelle sted for dig. På sydmolen finder du nemlig både sauna og omklædningsrum, og fra badebroen i havnen kan du langsomt sænke kroppen ned i det kolde vand.

Mange nyder også at vinterbade i Kolby Kås Havn, hvor der er en stige, så man nemt kan komme i og op af vandet igen.

Hop i kajakken
Kajakroning giver mulighed for at komme tæt på Samsøs smukke kystformationer, og er en rolig måde at nyde øens skønhed på, mens man stadig får masser af motion og frisk luft. Der er rig mulighed for at tage på forskellige ture især i og omkring Stauns Fjord med holmene, den maleriske natur og det rige dyreliv. I fjorden er der ofte stille farvande, hvilket også gør fjorden ideel for begyndere. Med din kajak kan du glide gennem det klare vand og opleve den beroligende stilhed, kun afbrudt af lyden af pagajerne, fuglene og bølgeskvulpet.

Langør Havn er det perfekte udgangspunkt for dit kajakeventyr i Stauns Fjord. Herfra kan du nemt nå fjordens rolige farvande og udforske de skjulte kroge og bugter.

Ballen er med sin østlige placering og de omkringliggende strande også et fantastisk område til kajaksejlads. På Samsø er der ofte vestenvind, hvilket giver læ og rolige farvande på østsiden. Du kan dermed lade den forrevne kystlinje og de rolige farvande skabe en perfekt kulisse for en uforglemmelig kajakoplevelse.

Er du til mere end bare små hyggeture i kajakken, kan du også kaste dig ud i at sejle hele Samsø rundt – endda med en afstikker til Tunø, hvis du skal have endnu et stempel i dit Ø-pas. Sejlturen øen rundt kan deles op i etaper over flere dage med overnatning på nogle af øens overnatningssteder, der ligger tæt på kysten.

3 GODE RÅD TIL DIG, SOM VIL PÅ SUP:

 1. Husk, altid kun at stå på SUP i pålandsvind eller hvis der er vindstille.
 2. Brug altid en leash (en snor, der forbinder dig til dit board).
 3. Husk svømmevesten – det er et lovkrav, også selvom du er en habil svømmer.

8 GODE VINTERBADERÅD FØR DU GÅR I VANDET

 • Tjek badeforhold og kend redningsudstyret.
 • Pas på is på trappe og bro.
 • Sænk kroppen roligt ned i vandet.
 • Bad aldrig alene.

NÅR DU ER I VANDET

 • Træk vejret roligt.
 • Hold øje med hinanden.
 • Hold dig tæt ved trappe eller bro.
 • Svøm aldrig under isen.

Kilde: Rådet for Større Badesikkerhed

Senest opdateret: 14/07/2024 11:50