Podcast 


Elsker du og dine børn podcasts? Her er der en række afsnit af “Danmarkshistorie(r) for børn”, der alle handler om Samsø. Tag med på en tur tilbage til bl.a. vikingetiden, middelalderen og Englandskrigene. Podcasten er produceret af GoLittle Creative, der står bag nogle af Danmarks mest populære podcasts til børn, forældre og familier. GoLittle er stiftet af den tidligere radio- og TV-vært, Morten Resen, der også indtaler vores afsnit.

Afsnit 7: Englandskrigene og forsvarsværkerne på Samsø

Det buldrer og brager i det fjerne, og ude i horisonten, på det åbne hav, kan du se det ene krigsskib efter det andet sejle forbi.
I denne historie skal du med mere end 200 år tilbage i tiden – til Englandskrigene. England er i krig mod Frankrig og Rusland, og nu vil de tvinge Danmark til holde med dem. Derfor sender de krigsskibe afsted mod Samsø, og tiden er knap, for du har ansvaret for at bygge de forsvarsværker, der skal beskytte øen. Det er en hæsblæsende historie med en overraskende slutning!

Afsnit 6: Den berygtede Tyvhøj på Samsø

Nu skal du lukke øjnene og forestille dig, at du er rejst flere hundrede år tilbage i tiden. Du står på den berygtede Tyvhøj på Samsø, hvor man i gamle dage straffede tyve og forbrydere. I denne episode får du historien om en af dem, der blev straffet på Tyvhøj. Det var en fattig dreng, en gårdskarl, der var blevet uvenner med en af Samsøs rigeste mænd, og DET fik alvorlige konsekvenser!

Afsnit 5: Marsk Stig og hans røverbande

Forestil dig en frygtindgydende røver, der sammen med sin røverbande skaber skræk og rædsel..! Sådan en røver var Marsk Stig, der dengang i middelalderen angiveligt slog den danske konge ihjel, inden han røvede og plyndrede rundt om i landet – blandt andet på Samsø. Og hele historien om den frygtede Marsk Stig og hans røverbande – og om hvordan man på Samsø planlagde at bygge en kæmpe borg for at beskytte sig – det kan du høre om i dette podcastafsnit om øen Samsø.

Afsnit 4: Kongeborgen på Samsø

På spidsen af øen Samsø lå den – en kæmpestor og frygtindgydende middelalderborg! Borgen hed Vesborg og var bygget af den gamle konge Valdemar Atterdag med det formål at skræmme fjender væk! Og netop det stærke forsvarsværk Vesborg – og hvilke sikkerhedsforanstaltninger der var omkring borgen – det kan du høre om i dette podcastafsnit om øen Samsø.

Afsnit 3: Kong Angantyr og det magiske sværd

Vikinger i fuld udrustning – og et magisk vikingesværd! For omkring 1.000 år siden blev der udkæmpet et kæmpemæssigt vikingeslag på Samsø – og i midten af krigen stod vikingekongen Angantyr med sit magiske sværd. Og netop krigen og kongen og ikke mindst det magiske sværd – og hvorfor det var magisk – det kan du høre om i dette podcastafsnit om øen Samsø.

Afsnit 2: Vikingernes vigtigste kanal

Den gik tværs igennem Samsø, og så var den vikingernes vigtigste kanal – nemlig Kanhavekanalen på Samsø. Kanalen forbandt havet på den ene side af øen med havet på den anden side, og så gav den samtidig vikingerne fuld kontrol med øen Samsø, som dengang i vikingetiden var en megavigtig ø! Hvorfor den var det, og hvordan vikingerne i øvrigt byggede Kanhavekanalen med de bare næver, det kan du høre om i dette podcastafsnit om øen Samsø.

Afsnit 1: Vikinger og guder på Samsø

Lige midt i Danmark ligger der en ø, som havde en kæmpemæssig betydning for mere end 1000 år siden – dengang vikingerne levede! Øen hedder Samsø – og udover at vikingerne kunne kontrollere havene omkring øen, så kunne de også beskytte Aarhus, som var en stor og vigtig vikingeby tæt på Samsø! Og netop Aarhus’ og Samsøs betydning for vikingerne – og hvorfor øen ikke bare tiltrak vikinger, men også guder – det kan du høre om i dette podcastafsnit om øen Samsø.

 

Podcasten er produceret af GoLitte Creative og sponsoreret af:

Senest opdateret: 19/10/2023 15:48