Mørkevandring og mørkningsworkshop på Samsø

Kom med på en vandring i mørket eller vær med til at genopleve den gamle, nordiske tradition ’mørkning’, når kunstnergruppen MYRKR sætter fokus på Samsøs mørke den 6. november!

På Samsø kan det blive mørkt om vinteren, rigtig mørkt! Her er nemlig meget lidt lysforurening – faktisk så lidt, at Samsø er en del af EU-projektet Night Light, hvor man, sammen med seks andre lande i Europa, udvikler handlingsplaner og etablerer dark-sky områder, der på sigt skal resultere i bl.a. en varig reduktion af lysforurening.

Lørdag den 6. november hyldes Samsøs unikke mørke!
Performancegruppen MYRKR gæster øen med en mørknings-workshop og en mørkevandring, der bevæger sig i et spændingsfelt mellem magi, hverdagsfortælling, kunst og videnskab i undersøgelsen af mørket. Og Samsø Observatorium åbner dørene, når meteorsværmen Leoniderne rammer den mørke nattehimmel.

Mørkning – workshop for børn

Mørkningen, som også kaldtes ‘den blå time’ eller tusmørketimen, er et gammelt nordisk ritual, hvor man samledes, når mørket begyndte at falde på og foretog sig aktiviteter, der krævede ingen eller kun svagt lys fra en enkelt lampe eller stearinlys.

Kom til workshop om mørkning for børn fra 8 år og (bedste)forældre, hvor I sammen med MYRKR genskaber den gamle mørkningstradition med kreative syslerier. Vi laver mørkningskits, som er små personlige æsker med små rekvisitter til at hylde mørket.
Vi forbereder os på mørkningen, deler fortællinger om mørket og holder mørkningen sammen, fra når solen går ned indtil det er helt mørkt. Under mørkningen kommer de hjemmelavede mørkningskits i brug, vi får varm saft og hører lydfortællinger om mørket, mens lyset langsomt forsvinder og mørket falder på.

Mørkningsworkshoppen finder sted lørdag den 6. november kl. 15.30 hos Kilo for Kilo (i orangeriet), Langgade 26.
Workshoppen er for børn i alderen 8 år og op, i selskab med en voksen. Det koster 30 kr. pr. barn at deltage (voksen ledsager er gratis). Bestil billet her.

Mørkevandring

Kom på mørkevandring med MYRKRs lydcollager i ørerne og oplev hvordan steder, som du tror, du kender godt, forandrer sig i mørket. Hvordan påvirker mørket dig, når du bliver guidet af mørke-aktivister og lys-entusiaster?
Få nye perspektiver på mørket fra en arkitekt, en forstkandidat, en jordemoder, en forkæmper mod lysforurening, en shaman og en blind. Lydcollagerne fylder dine hovedtelefoner, mens MYRKR viser vejen rundt på kendte (og måske ukendte) steder i mørket. Ordene smelter sammen med det improviserede musikstykke BLIND af vokalensemblet IKI.

Mørkevandringen finder sted lørdag den 6. november kl. 20.00 med start ved Kilo for Kilo, Langgade 26.
Mørkevandringen tager 45-60 minutter. Det koster 50 kr. at deltage i vandringen. Bestil billet her.

Inden vandringen er det muligt at spise på Kilo for Kilo.

Besøg Samsø Observatorium

Den 6. november er det også muligt at besøge Samsø Observatorium. Det lille stjerneobservatorium åbnede i 2009 i et tidligere kabelhus syd for Ballen, og arrangerer løbende aktiviteter for alle, der er interesserede i universet og alt det, den mørke himmel åbenbarer.
Netop den 6. november starter en ny meteorsværm, Leoniderne, og der skulle således være gode chancer for at opleve nattemørket afbrudt af lysende stjerneskud. Leoniderne radierer fra stjernebilledet Løven og meteorsværmen opstår, når Jorden passerer kometens Temple-Tuttles bane.
Denne aften kan man høre oplæg om husets historie i observatoriets mødesal/biograf, samt komme op i kuplen i hold og opleve stjernehimlen.

Samsø Observatorium holder åbent kl. 19.00-22.30, og man kan komme, når det passer! Adressen er Nørreskiftevej 17.
Pris: 100 kr. for voksne / 50 kr. for børn (12-16 år) / gratis for børn under 12 år. (betales i døren – tilmelding er ikke nødvendig)

Lys i mørket på fem danske øer

Arrangementerne er en del af projektet Øhigh5‘s ‘Lys i mørket’. Udover på Samsø kan du også opleve spændende mørkeevents på Ærø, Fanø, Læsø og Langeland den 6. november.

Øhigh5 er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Senest opdateret: 26/10/2021 15:18