Landsbyer

Ballen [Barlli]

Ballen by og havn er et yndet turistmål med den hyggelige havn og de dejlige badestrande.

Byens historie går tilbage til vikingetiden, og også i stenalderen fandtes beboelse. Havnen blev anlagt i 1764 som udskibningshavn for Brundby med navnet Brundby Balle – heraf ”Ballen”. Byen er bygget op om havnen og har været en meget driftig fiske- og handelsby med mange arbejdspladser og forskellige specialbutikker. Her var alt fra slagter og bager til cykelhandler og flere købmandsbutikker. Syd for byen, hvor Ballen Strandpark nu ligger, lå fra 1928 et stort slagteri med 70 medarbejdere. Slagteriet lukkede i 1999, da Nordeuropas største svinefarm på Samsø blev nedlagt.

Landsbyen har ændret sig meget gennem årene. Fiskeriet har ingen rolle mere og D.F.D.S.-ruteskibet til København og Odense anløber ikke længere havnen. I 2015 indviedes dog en ny færgehavn med rute til Kalundborg til afløsning af ruten fra Kolby Kås. I dag summer Ballen af lystsejlere og feriegæster hele sommeren. Flere af de gamle pakhuse er lavet om til ferieboliger, og der kan være rift om overnatningsmuligheder og spisesteder i sommerhalvåret.

I Ballen kan du både bo på camping, badehotel i ferielejlighed, feriehus eller på et af de øvrige hoteller i byen og langs Strandvejen. Gå på opdagelse i overnatningsmuligheder på Samsø her.

Havnen er meget børnevenlig med mange aktiviteter og gode muligheder for at prøve kræfter med eksempelvis SUP-board eller kitesurfing.
Desuden er Samsø berømt for Danmarks hyggeligste festival, der ligger lige nord for Ballen.

Gå en tur rundt på havnen og i byen. Det er en oplevelse værd!

Download byvandringsfolder over Ballen

Senest opdateret: 30/01/2023 09:22