Landsbyer

Ballen [Barlli]

Ballen by og havn er et yndet turistmål med den hyggelige havn og de dejlige badestrande.

Byens historie går tilbage til vikingetiden, og også i stenalderen fandtes beboelse. Havnen blev anlagt i 1764 som udskibningshavn for Brundby med navnet Brundby Balle – heraf ”Ballen”. Byen er bygget op om havnen og har været en meget driftig fiske- og handelsby med mange arbejdspladser og forskellige specialbutikker. Her var alt fra slagter og bager til cykelhandler og flere købmandsbutikker. Syd for byen, hvor Ballen Strandpark nu ligger, lå fra 1928-1999 et stort slagteri med 70 medarbejdere.

Landsbyen har ændret sig meget gennem årene. Fiskeriet har ingen rolle mere og D.F.D.S.-ruteskibet til København og Odense anløber ikke længere havnen. I 2015 indviedes dog en ny færgehavn med rute til Kalundborg til afløsning af ruten fra Kolby Kås. I dag summer Ballen af lystsejlere og feriegæster hele sommeren. Flere af de gamle pakhuse er lavet om til ferieboliger, og der kan være rift om overnatningsmuligheder og spisesteder i sommerhalvåret.

Havnen er meget børnevenlig med mange aktiviteter. Desuden er Samsø berømt for Danmarks hyggeligste festival, der ligger lige nord for Ballen.

Gå en tur rundt på havnen og i byen. Det er en oplevelse værd!

Download byvandringsfolder over Ballen

Senest opdateret: 06/03/2024 13:03