Samsøs bedste kartoffelmad – Vinder 2014

Folkefest
Stemningen var uovertruffen i Samsø Hallen, da VisitSamsø, Samsø Restauratørforening og Samsø Fødevarenetværk slog dørene op for Samsøs bedste kartoffelmad 2014. Tæt på 500 publikummer deltog i festlighederne, og der blev kreeret mange fantasifulde kartoffelmadder fra det store tag selv-bord, der bugnede af bl.a. nye kartofler og friske krydderurter. Akkompagneret af skålen i øl og snaps gik snakken lystigt ved de mange borde.

Skarpe dommere og humoristisk konferencier
Til denne tredje gang, hvor konkurrencen fandt sted, var dommerpanelet stærkere end nogen sinde.

Stjernekokken Paul Cunningham fra Henne Kirkeby Kro, madanmelder og forfatter Helle Brønnum Carlsen, den danmarksberømte smørrebrødsjomfru Ida Davidsen og hendes datter, smørrebrødsjomfruen Mia Davidsen, samsingen Henning Jacobsen, bedre kendt som ”Jørgen” fra KiMs Chips, madblogger Rasmus ”Feinschmeckeren” Palsgård og den lokale kartoffelavler Henning Madsen fandt i fællesskab frem til vindermadden, der ligesom de syv andre deltagere blev bedømt på komposition, smag, helhedsindtryk og nyhedsværdi. Filmmanden Peter Aalbæk Jensen, der var dagens konferencier, bandt med humor, anekdoter og begavede spørgsmål hele seancen sammen.

Vindermadden serveres for sommerens gæster
Det var et enigt panel, der valgte SAKs bud på årets kartoffelmad som samlet vinder. Madden bestod af en tynd skive rugbrød, smurt med aspargesmayonnaise toppet med rød skovsyre. Kartoflen var udstukket, så det nærmest lignede hvide asparges. Rødløg og gul bede fuldendte smagssammensætningen.

Vinderen tager det hele, men vi skal ikke glemme de to, der var tættest på guldet: Andenpladsen gik til Nordøens Restaurant, mens tredjepladsen tilfaldt madden fra Nordby Kro.

8 restaurationer med 8 bud på årets kartoffelmad

Samsøs-bedste-kartoffelmad-Vinder-2014-5Hotel og Madhus rumogrooms

Kartoflerne er badet og kogt med salt. Tilskåret hjemmelavet økologisk brød. Flot pink rørt mayonnaise sammenholder ”madden” med pift af blød safran.

Dekoreret med blomster og formklippet purløg. Knas til alt det bløde – Gris alla Serano.


Samsøs-bedste-kartoffelmad-Vinder-2014-6Nordby Kro – Sol over rækkerne

Kartoffel, løvstikkemayo, bacon, røget æggeblomme, maltrugbrød, urter og grønt fra bede og boder.

Nordby Kro løb med 3. pladsen


Samsøs-bedste-kartoffelmad-Vinder-2014-7Strandlyst – Klassisk udvikling

Kogte, brændte, confiterede og friterede kartofler, grønne asparges, radiser, ramsløg, “stenalderbrød” med rug.


Samsøs-bedste-kartoffelmad-Vinder-2014-8Ballen Badehotel – Samsø Rund(t)

Arielle kartofler fra Langemarksgård med citron og tørret blæretang.

Kartoffelsifon, sprødt rugbrød, øllebrød på brown ale fra Samsø Bryghus, øllebrødsflage, frisk salatpuré, ramsløgsmayo, sprødstegt bakskuld, fjordrejer fra Langør, ramsløgskapers, kartoffelchips med løvstikkestøv, strandarve, ramsløgsblomster, radisespire, purløgsblomster.


Samsøs-bedste-kartoffelmad-Vinder-2014-9Ilse Made – Maden fra kilden

Foie gras, syltede kartofler, vagtelæg, radiser, løg, ramsløg, kartofler, rugbrød


Samsøs-bedste-kartoffelmad-Vinder-2014-10Restaurant Skipperly – 98% Samsø

Rugbrød, krydderfedt, kartofler, 2 x Alstrup asparges, Mogens’ sorte hummer, koral og ærter.


Samsøs-bedste-kartoffelmad-Vinder-2014-12Nordøens Restaurant – En bid af nordøen

Kartofler af sorten Arielle, græskar rugbrød på surdej, hjemmelavet baconsmør, hjemmelavet mayo, hjemmelavet kørvelmayo, sprødstegte løgringe, friske Samsø radisser, rosenpeber, hjemmesydet Samsø salt, purløg, sprødstegt rugbrød

Nordøens Restaurant løb med 2. pladsen


Samsøs-bedste-kartoffelmad-Vinder-2014-11Restaurant SAK – Kærestebrev

Hej Asparges, jeg skriver til dig, fordi jeg tænker på dig hele tiden. Jeg tror godt, du ved, hvem jeg er, jeg er ham den store dreng på øen, kartoffel. Du har nok set mig ude på marken, jeg har i hvert fald set dig, og jeg synes, du ser rigtig dejlig ud. Jeg er rent faktisk så vild med dig, at jeg har lavet en mayonnaise, der smager af dig. Jeg spurgte også mine venner , løg, gul bede, radise og purløg om de ville blive sure, hvis vi blev kærester, de sagde overhovedet ikke, hvis bare de må lege med dine venner, brøndkarse, syre og det store brød rug. Så nu spørger jeg dig – vil du være kæreste med mig. Kærlig Hilsen Kartoffel Ariel

Restaurant SAK blev vinder af “Samsøs bedste kartoffelmad 2014″

Opskrift til fire kartoffelmadder

Ingredienser
4 skiver groft rugbrød
8 til 10 små kogte Samsøkartofler
3 stk radiser
1 stk rødløg
1 stk gulbede
1 lille bdt purløg
Brøndkarse
Rød skovsyre

Aspargesmayonnaise
3 stk hvide asparges
5 dl vindruekerneolie
2 pasteuriserede æggeblommer
1 stor tsk sennep
3-4 tsk sherryvinaigre
Salt og peber

Sådan laver du aspargesmayonnaise
Skyl og hak aspargesene med skræl meget fint. Olie og asparges kommes i en lille gryde og varmes op til 80 grader – varm i 5 minutter. Derefter sættes det på køl og trækker til dagen efter.
Sigt olien i en meget fin sigte, og den er klar til brug.
I en skål kommes æggeblommer, sennep, sherryvinaigre samt salt og peber. Pisk det grundigt sammen og tilsæt derpå aspargesolie lidt efter lidt, mens der piskes konstant. Når mayonnaisen begynder at samle sig, kan man godt hælde aspargesolien i lidt hurtigere.
Det er vigtigt, at æggene og aspargesolien har nogenlunde samme temperatur. Hvis mayonnaisen virker tynd i det, må der tilsættes lidt mere aspargesolie. Smag til med eddike, salt og peber.

Sådan anrettes kartoffelmaden
Smør hver stykke rugbrød med et godt lag aspargesmayonnaise. Brøndkarse og skovsyre fordeles ud over mayonnaisen, så næsten hele madden er dækket. Kartoflerne skæres i skiver og ligges oven på urterne. Skær radiser, rødløg, gulbede og purløg i meget fin brunoise, bland dem med lidt salt og peber og par dråber olie og lig det oven på kartoffelmaden.


Senest opdateret: 01. Jun. 2016 14:06

Information

Vi bruger cookies

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet