De voksnes Samsø, Livet på Samsø, Lokale råvarer – Samsøfortællinger

Jeg elsker at gå med plukkekurven på maven

I mere end 30 år har Michael Lindebjerg lavet fjernsyn. Som producent, som visuel chef, som fotograf. Nu er linser og mikrofoner skiftet ud med fuglefløjt og beskæresaks, og aldrig har smilet været bredere.

Kun en skuldersænkning væk
”Det var koldt, det var snusket og der var næsten ingen sigtbarhed”. Michael husker tilbage på den januardag for fem år siden, hvor han og hans kone, Pernille, tog færgen til Samsø. Missionen var at finde et sommerhus. ”Vi var nået til en alder, hvor vi gerne ville købe et sommerhus. Vi var meget grundige og tog adskillige ture til Mols og Vestjylland, indtil jeg kom i tanke om Samsø, som jeg jo så tit havde besøgt i forbindelse med opgaver for TV2Østjylland”.

Om bord på færgen blev Pernille og Michael enige om, at der jo faktisk ikke var så langt fra deres hus i Højberg til Samsø, særligt fordi færgeturen i sig selv føltes fantastisk afstressende: ”Det med, at skuldrene falder ned, når man er kommet om bord på færgen, er ikke noget, der er blevet opfundet, fordi det lyder flot. Sådan er det faktisk,” fastslår Michael.

En skov med sløjfe om
Ikke lang tid efter Pernille og Michael var kørt af færgen, stod de foran dét hus, der gav dem den helt rigtige fornemmelse i maven. Til landvillaen hørte 5½ hektar jord, og det satte tankerne i gang: ”Som filmfotograf så og filmede jeg alt det, der skete, men det var ikke mig selv, der agerede. Det savnede jeg. Jeg trængte til at lave noget med mine hænder. Noget fysisk. Noget, man kunne mærke og se,” husker Michael.

Samme år, Pernille og Michael købte huset på Samsø, kunne Michael sætte halvtreds lys i lagkagen. ”Nogle 50-årige mænd har racercykler eller golfkøller på ønskesedlen. Jeg ville hellere have en skov,” fortæller Michael. Gæsterne kom med det ene æbletræ efter det andet, og Michael gik i gang med at plante.

På æbleversitetet
Det stod hurtigt klart, at den lille fødselsdagsskov faktisk ikke var så lille endda. ”Det slog mig, at alle de træer lignede en æbleplantage. Og når det allerede ligner, så kan man jo lige så godt lave en rigtig en,” fortæller Michael med et smil.

I dag er der 3.100 økologiske æbletræer fordelt på fire sorter: Discovery, Holsteiner Cox, Aroma og Ingrid Marie. Sidste år kunne Michael bære den allerførste høst i hus, men vejen dertil har været lang og bumlet. ”Jeg vidste absolut ingenting om hverken æbler, plantagedrift, beskæring osv., før jeg gik i gang, så jeg har været en tur på æbleversitetet, som jeg kalder det. Ja, jeg går der faktisk stadigvæk og bliver nok aldrig færdig,” forklarer Michael.

Æbleversitetet er selvfølgelig ikke en rigtig uddannelse, men en skøn blanding af faglitteratur, en erfa-gruppe for økologiske æbleavlere, hjælp fra gode venner og naboer og så en masse timer blandt træerne. ”Og i den lidt mere kuriøse afdeling, så har jeg på Youtube lært, hvordan jeg starter min gamle Massey Ferguson traktor og hvordan man håndterer en genstridig stålwire,” fortæller Michael.

På naturens præmisser
Da Pernille og Michael dengang for fem år siden var på udkig efter et sommerhus, var det bl.a. fordi de trængte til at komme tættere på den natur, de ikke har i samme omfang i Højbjerg ved Aarhus, hvor parret bor til dagligt. ”Her på Samsø er vi lige midt i naturen. Vi kan mærke, dufte og høre den hele tiden, og det er vældigt fascinerende. Æbleplantagen drives også på naturens præmisser. En voldsom storm eller store mængder regn kan fuldstændigt ændre betingelserne fra det ene øjeblik til det andet. Det handler om at holde naturen så godt i hånden som muligt, for at få det bedste resultat,” forklarer Michael, mens han peger på en af de mange fuglekasser, han har sat op til mejser, musvitter, stære og ugler, som skal hjælpe med at få bugt med skadedyrene på en naturlig facon, når der nu ikke bruges sprøjtemidler.

”En del af hele plantageprojektet er at lære, hvordan man gør det. Altså selve processen,” forklarer Michael, der med synlig stolthed sætter tænderne i et skinnende rødt og saftigt Aroma-æble. For når alt kommer til alt, er det jo netop æbler, det handler om. ”De første par år kommer der ingen æbler på træerne, så det var fantastisk, da jeg sidste år kunne spænde plukkekurven på maven.”

De fleste æbler sælges på øen, men der er også et par forhandlere i Jylland. Nogle af æblerne presser Michael på sit lille mosteri, hvor hver eneste flaske most håndtappes og håndetiketteres.

Velvilje på snakkepinden
På gårdspladsen har Michael placeret en kraftig 300 kilo tung lærketræsbjælke, som han kalder snakkepinden. ”Jeg har fundet ud af, at Samsø er et sted, hvor man gerne vil snakke med hinanden. Man har en helt oprigtig interesse i, hvordan ens medmennesker har det og hvad man går og roder med. De første mange gange, hvor folk kom uanmeldt til en sludder, stod vi dér og strittede midt i det hele eller hang henover bilen. En dag gik jeg så hen til vores lokale savværk og fik dem til at lave den her snakkepind, og det har været en rigtig god investering,” forsikrer Michael.

På snakkepinden har Michael mødt mange fremstrakte hænder og fornemmet det store nærvær, der er på øen. ”Samsingerne er nysgerrige på den gode måde. Der er masser af initiativer overalt på øen og et stort fælles ønske om hele tiden at skabe ny værdi, der kan komme lokalsamfundet til gode. Når man som jeg kommer med en tosset idé om at lave en økologisk æbleplantage, så møder man hverken panderynker eller fordomme, men hjælp, gode råd og nye perspektiver”.

MICHAEL LINDEBJERG
• Michael Lindebjerg har vundet titlen som Årets Tv-fotograf syv gange for bl.a. programmet ”Mors lille dreng”.
• Michael har også været indstillet til Cavlingprisen.
• Michaels kone, Pernille, er folkeskolelærer på Holme Skole.
• Plantagen ligger i Toftebjerg – tæt på Stauns Fjord og Sælvigbugten
• Æbler og most sælges under navnet ”Samsø Æbler” og ”Michaels Most”.
• Du kan følge Michaels arbejde i plantagen på www.facebook.com/samsoeaebler

Senest opdateret: 26/08/2020 11:01