Kunst og kultur

Forrygende festivalfrivillige

Ingen Samsø Festival uden de 1.600 frivillige medhjælpere, der knokler før, under og efter det store arrangement. Scener skal rejses, barer skal fyldes, bodgader dekoreres, skraldespande tømmes og meget andet, så gæster og musikere kan nyde fire dage på ”Danmarks Hyggeligste Festival”. Her kan du møde nogle af de seje medhjælpere – og der er også plads til dig

Vagten
Diana er uddannet tjener, men læser lige nu til pædagog. Diana bor i Hjortshøj.

Vagtfolkene sørger for, at festivalen kan foregå på en rolig og sikker måde, hvor alle er trygge. Jeg er både indgangs- og runderingsvagt, så jeg møder folk på vej til og fra koncert og på det store teltområde, hvor der er fest fra morgen til aften. Vores venner, som vi er i lejr med, har alle sammen købt billet, så det er kun min kæreste og jeg, der er frivillige.

Det er en rigtig fed måde at opleve en festival på. Vi snakker med en masse folk, og er med til at repræsentere festivalen på en rar og hyggelig måde. Og så synes jeg, det er rart med nogle afbræk fra fest og druk. Jeg kommer fra Samsø, så jeg har selvfølgelig været her før som almindelig gæst, men det er første gang, jeg er her som frivillig. Hvis man er lidt genert, er vagttjansen en rigtig fin måde at blive kastet ud i festlighederne på. På vores t-shirts står der ”Spørg mig”, så det er nemt at møde folk. Som vagt skal man af og til være lidt bestemt, men gæsterne er meget glade og forstående, når vi beder dem om noget.


Backstagekokkene
Wilborg arbejder som instruktør og receptionist ved Fitness World og Claus er salgschef ved Carletti. De bor begge i Skødstrup og har sammen været frivillige på Samsø Festival tre gange.

Backstagekøkkenet sørger for mad til de optrædende kunstnere og deres familie. Vi går i gang med at forberede menuerne et par dage før, festivalen starter, og så klør vi ellers på, når musikken spiller. Kunstnerne kan vælge frokost og aftensmad ud fra en menu, hvor der naturligvis er lagt vægt på sæsonens råvarer fra Samsø. Mange musikere kommer ind i køkkenet og roser maden. Ja, vi får faktisk tit at vide, at Samsø Festival er den festival med den bedste mad.

Vi trives bedst med at lave noget, mens vi er på festival. Vi har én gang tidligere været almindelige gæster med billet, men det var ikke noget for os. Som frivillige kan vi være aktive og gøre nytte, samtidig med at vi har det sjovt. Og der er stadig masser af tid til at drikke øl og høre musik.

Selv om vi har et hus i Brundby tæt på Ballen, så har vi alligevel et telt i campen. På den måde har vi mulighed for at have en lang aften på pladsen, når vi har lyst.


Barpigen
Jeanet bor i Silkeborg, hvor hun er teknisk supporter hos Yousee. Jeanet arbejder også som bartender.

Første gang, jeg skulle på Samsø Festival, meldte min veninde afbud, så jeg måtte tage af sted helt alene. Jeg kendte ikke en sjæl, og jeg var faktisk lidt nervøs ved det hele. Men allerede efter første dag som frivillig var jeg klar til at melde mig til året efter.

I år er det 14. gang, jeg er frivillig på Samsø Festival. Jeg har været scenevagt en del år, og det var rigtig dejligt at se ud på alle de glade folk, der stod og hørte musik. Jeg synes, det er vigtigt at skabe hygge i baren, så jeg deler rundhåndet ud af smil og store krammere. Valhalla-baren ligger lige ved hovedindgangen, og det er et rigtig godt mødested, hvor man lige er en lille smule væk fra musikområdet. Det er mest voksne over de 40, der holder til i baren, og de kan sørme også lave en fest. Med årene er jeg gået fra at være alene på festival til at være en del af en større flok venner og familie, der alle er frivillige.


Scenehænderne
Irene arbejder som bogholder og Erik arbejder som montør og lagermand. De bor begge i Horsens, og de har været frivillige på Samsø Festival fire gange.

Stagehands slæber grej ind på scenen for kunstnerne. Det er alt fra bagtæpper til røgkanoner og konfettirør. Alle bands har deres eget udstyr, som skal være på plads, inden de skal gå på. Når bandet så er færdig med at spille, tager vi det hele ud og gør klar til det næste navn. Når bandet spiller, tager vi en pause og nyder musikken. Frivillighed er en stor del af vores liv. Vi er frivillige på flere festivaler og kulturarrangementer, og det var også som frivillige på en festival, at vi mødte hinanden. Det er meget givende at lave frivilligt arbejde. Vi er med til at skabe noget for andre, og så dur vi ikke til bare at ligge på stranden.

Fællesskabet blandt de frivillige er også en stor del af vores festival. Vi ligger i en lejr i Medhjælpercampen sammen med venner og familie. Den yngste i lejren er 16 måneder gammel, og det er alligevel hans anden festival. Vi har det også rigtig hyggeligt med de andre frivillige på holdet, som vi efterhånden kender godt fra de tidligere år. Festivalen er en ferie for os, og der bliver tid til både strandture, is i Ballen og en udflugt på Samsø. Noget af det helt særlige ved festivalen er, at der er sammenhold, hyggelighed og plads til hele familien.

Senest opdateret: 05/08/2020 13:11