Lokale råvarer – Samsøfortællinger, Lokale smagsoplevelser, Producenter

Brdr. Kjeldahl

Fra lille landbrug til storleverandør

To brødre tog chancen, da den bød sig, og i dag er Brødrene Kjeldahl øens største grøntsagsproducent.

Uanset hvilken færge man tager, så kan man næsten være sikker på at møde lastbiler, hvor der på siden er skrevet ‘Samsø’ med kæmpe typer. Lastbilerne er bare en lille del af en af øens største virksomheder, Brødrene Kjeldahl. Og hvad der startede som et helt normalt lille landbrug, er nu storleverandør af samske grøntsager til Dansk Supermarked med over 60 fastansatte og helt op til 25 sæsonhjælpere.

Jens og Søren Peter Kjeldahl ejer sammen Brdr. Kjeldahl, som dyrker grøntsager lige fra grønne asparges til Halloween-græskar og selvfølgelig den kendte Samsø-kartoffel. Men derudover har de også et stort pakkeri, en anseelig transportvirksomhed, bygge- og anlægsvirksomhed, og nå ja, så står de også for øens brandberedskab, autohjælp, og sygetransport.

Få år efter at brødrene startede deres landbrug, kom en leveringsaftale i stand med Netto og lige pludselig skulle der dyrkes flere grøntsager, som også skulle pakkes og transporteres. Før brødrene havde set sig om, var Brdr. Kjeldahl et stort produktionsselskab.

“Vi har ikke kun holdt fast i én ting, men har spredt os i de retninger, hvor der været mulighed for at skabe virke og aktivitet, og hvor vi selv kunne overtage en del af værdikæden, som for eksempel pakning eller transport,” siger Søren Peter Kjeldahl, der står for den daglige ledelse af pakkeri og transport på brødrenes fabrik i Nordby.

”Samarbejdet med Netto og Dansk Supermarked blev startet i 1993. Specielt Netto har været en god ambassadør for Brdr. Kjeldahl og Samsø, men sådan et samarbejde forpligter fra begge sider af bordet,” slutter Søren Peter Kjeldahl.

Flotte marker og tilfredse kunder

”Med en så stor forretning, handler det daglige arbejde meget om regnskaber og tal, og hvilken farve de tal så har på bundlinjen. Alle grøntsagerne bliver til numre i et excel-ark,” siger Jens Kjeldahl. Han er dog ikke kun forretningsmand, men også stolt landmand:

“Den største tilfredsstillelse er at se en smuk mark i morgensolen, hvor duggen perler på planterne. Og så dét at vide, at vi har tilfredse kunder ude i butikkerne,” siger han og tilføjer: ”Det er også, når vi har besøg fra landbrugsskolerne. Hvis man kan inspirere næste generations landmænd, så har det været en god dag.

Senest opdateret: 21/01/2019 10:00